امیرمسعود طایفه سلطانخانی:
کمبود جاده های بین مزرعه ای و دسترسی به مراکز جمع آوری را باید در ضایع شدن و وارد شدن خسارت به میوه ها دخیل نماییم.
پایگاه خبری آوای رودکوف- امیر مسعود طایفه سلطانخانی:ميوه ها از جمله مهم ترين محصولات باغي هستند كه نقش مهمي در تأمين نياز غذايي و سلامت انسان دارند. اين گروه از محصولات كشاورزي به دليل داشتن رطوبت زياد فساد پذير هستند و در دوره پس از برداشت بخش عمده اي از آنها (بين ۵ تا ۵۰ درصد) از بين مي روند. ميزان اين ضايعات حتي در برخي موارد تا ۸۰ درصد نيز مي رسد.
محصولات باغی به دلیل شرایط ویژه مانند حجم زیاد، آب زیاد در بافت، فسادپذیری، نیاز به انبارداری و... بیش از سایر محصولات در معرض ضایع شدن قرار دارند.
کمبود جاده های بین مزرعه ای و دسترسی به مراکز جمع آوری را باید در ضایع شدن و وارد شدن خسارت به میوه ها دخیل نماییم.
مجهز نبودن وسایل نقلیه محصولات کشاورزی به ویژه انواع میوه ها به سیستم خنک کننده موجب آُسیب دیدن حجم زیادی از آنها می شود.
انباشتگی و تهویه ضعیف در وسایل نقلیه از عوامل تاثیر گذار در حاصل شدن ضایعات محصولات باغی است.
بار زدن بیش از حد انواع میوه ضایع شدن آنها را در پی خواهد داشت.
بسته بندی میوه ها در سالم ماندن و جلوگیری و ضایع شدن آنها نقشی پراهمیت دارد.
رانندگی نامناسب و بدون احساس مسئولیت را نباید در بروز ضایعات محصولات باغی تاثیرگذار ندانست.
محصولات باغی با تاخیر در جمع آوری و ارسال محصول بعد از برداشت ضایع می شوند.
زمان برداشت صحيح محصولات باغي نقش مهمّي در عمر انباري و كاهش ضايعات آنها دارد.
در طي تكامل فيزيولوژيک ميوه ها و سبزيها تغييرات قابل توجه فيزيكي و بيوشيميايي در محصول صورت مي گيرد.
زمان مناسب برداشت را مي توان با آزمايشاتي چون سِفتي بافت، نسبت قند به اسيد، تعداد روز پس از گلدهي كامل و حتي واحدهاي گرمايي گرفته شده توسط محصول تعيين نمود.
چنانچه محصول ديرتر از زمان مناسب برداشت شود نه تنها عمر انباري آن كاهش مي يابد بلكه ضايعات آن در طي حمل و نقل و جا به جايي افزايش خواهد يافت.
چنانچه محصول زودتر از موقع برداشت شود، كيفيّت مناسبي را نخواهد داشت و در طي رساندن مصنوعي ممكن است به آن نتيجه دلخواه نرسيم.
چون درصد بالايي از وزن محصولات باغي را آب تشكيل ميدهد، تأمين آب نه تنها در افزايش توليد مؤثر است بلكه با بهينه سازي تأمين آب مي توان عوارض فيزيولوژيكي چون لكه تلخي در سيب را كاهش داد.
تغذيه صحيح محصولات باغي نقش مهمي در كاهش ضايعات و بهبود كيفيّت محصول توليدي و عمر انباري محصولات برداشت شده دارد.
نباید فراموش کنیم که بهره گیری از برنامه فروش برای مجموعه برنامه های خرید از بروز ضایعات جلوگیری خواهد کرد.
تجارب ناقص مدیریتی در تصدّی و سیاست انبارهای سردخانه دار در میزان بالای ضایعات محصولات باغی تاثیرگذار است.
ضایعات محصولات باغی قبل از رسیدن محصول شروع و پس از برداشت نیز ادامه دارد.
فعالیت های چاره ساز بسیاری برای رفع این مشکل وجود دارد و ممکن است نیاز به توجه و اولویت بندی بهتر در هر برنامه ریزی برای کاهش ضایعات داشته باشد.
کارشناسان اطلاعات تکنیکی در توزیع، امکانات و تکنیک های حمل و نقل را در حاصل شدن ضایعات محصولات باغی دخیل می دانند.
گفتنی است که باغداران با آگاهی از زمان مناسب برداشت محصول می توانند مانع از ضایعات میوه های تولیدی خود شوند.
عضویت در خبر نامه