پایگاه خبری آوای رودکوف- امیرمسعود طایفه سلطانخانی:تعادل پروتئین، چربیها و فیبر موجود در چلغوز موجب ثبات قند خون در بدن میشود. در کنار درشتمغذیهای موجود در این دانه، ریزمغذیهای مفیدی وجود دارند که قند خون را بهخوبی تنظیم میکنند. طبق بررسیها، منیزیم موجود در دانه کاج جذب گلوکز بهوسیله انسولین را بهبود میبخشد. در ضمن چربیهای تکاشباعنشده دانه کاج از مقدار هموگلوبین میکاهد که این نیز عامل مهمی در تنظیم قند خون است.
چلغوز منبعی غنی از مواد مغذی، آنتی اکسیدانها، اسیدهای چرب غیر اشباع، اسید آمینههای ضروری و مواد معدنی از جمله منیزیم، منگنز، فسفر، مس، روی، آهن و پتاسیم فراوانی است.
علاوه بر این چلغوز سرشار از ویتامینها از جمله ویتامین A، ویتامین E، ویتامین C و ویتامینهای گروه B به ویژه ویتامین B3 یا نیاسین است.
دانه های کاج در حالی که آنها دارای چربی بالایی هستند، حداقل چربی اشباع را دارند. تعادل چربیهای سالم، پروتئین و فیبر در یک وعده چلغوز میتواند به ثابت نگه داشتن سطح قند خون، کمک به مدیریت دیابت و حمایت از سلامت قلب شما کمک کند.
چلغوز چندین فایده برای قلب و عروق دارد و از بروز حملات قلبی و سکته پیشگیری میکند. مصرف ۳ وعده یا بیشتر دانه کاج در هفته از نارسایی قلبی و فیبریلاسیون دهلیزی (آریتمی قلبی) پیشگیری میکند. اسید آمینه ال- آرژنین موجود در آجیل و دانهها، از جمله چلغوز، با افزایش اکسیدنیتریک عملکرد اندوتلیال را بهبود میبخشد که از ابتلا به بیماری عروق کرونر پیشگیری میکند.
از طرفی دانههای کاج حاوی مقدار زیادی آنتیاکسیدان و ترکیبات ضدالتهاباند و سلامت قلب را در کوتاه و بلندمدت حفظ میکنند.
وقتی قلب سالم باشد، مواد مغذی ضروری به مغز میرسد و از بیماریهای شناختی چون آلزایمر، پارکینسون و دیگر بیماریهای زوال عقل ناشی از افزایش سن پیشگیری میکند. دانه کاج حتی در بهبود عملکرد شناختی و کاهش علائم افسردگی بزرگسالان نقش دارد.
استفاده از چلغوز بهجای برخی از چربیهای اشباعشده در وعدههای غذاییتان (مثلا بهجای پنیر روی سالاد) سلامت مغزتان را بهبود میبخشد.
وزن بدن، شاخص توده بدنی و دور کمر افرادی که دانه کاج یا آجیل درختی مصرف میکنند، در مقایسه با افرادی که از این دانهها نمیخورند کمتر است. طبق این یافتهها، دانهها بهرغم انرژی زیادشان موجب افزایش وزن نمیشوند. این دانهها کمتر از آنچه تچلغوز را هم خام و خشک و هم سرخشده در روغن و همراه با سالاد مصرف میکنند. از آنجایی که دانه کاج حاوی چربیهای غیراشباع است، بهسرعت فاسد میشود. بنابراین این دانهها را بیشتر از چند ماه نمیتوان ذخیره کرد. البته نگهداری آنها در یخچال یا فریزر ماندگاریشان را بیشتر میکند. اگر بوی ترش از چلغوز به مشام میرسد یا کپک زده است، آن را دور بریزیدصور میشود کالری دارند و در واقع بخشی از کالری آنها به دام فیبر غیرقابلهضم میافتد.
از طرفی چربیهای موجود در چلغوز از اشتها میکاهند و وزن بدن را در بهترین حالت نگه میدارند. این دانه موجب ترشح هورمون CCK-8 و درنتیجه تولید اسید پینولنیک میشود و اشتها را سرکوب میکند.
پروتئین موجود در دانههای کاج جلوی ضعف ماهیچهها را میگیرد و از درد و کشیدگی آنها پیشگیری میکند.
دانه کاج سرشار از کربوهیدراتهای انرژیزاست. مواد مغذی موجود در این دانه از کلسترول بد میکاهد و به کلسترول خوب بدن میافزاید. ماده آلفاتوکوفرول (نوعی ویتامین E) زیادی در دانه کاج وجود دارد. این ویتامین چربیهای بدن را به انرژی تبدیل میکند و در عین حال سوختوساز چربی را افزایش میدهد. البته ترکیب آلی دیگری بهنام اسکوآلن در دانههای کاج وجود دارد که آن هم در کاهش سریع کلسترول بد بدن نقش دارد.
چلغوز را هم خام و خشک و هم سرخشده در روغن و همراه با سالاد مصرف میکنند. از آنجایی که دانه کاج حاوی چربیهای غیراشباع است، بهسرعت فاسد میشود بنابراین این دانهها را بیشتر از چند ماه نمیتوان ذخیره کرد. البته نگهداری آنها در یخچال یا فریزر ماندگاریشان را بیشتر میکند. اگر بوی ترش از چلغوز به مشام میرسد یا کپک زده است، باید دورریخته شود. همچنین میتوان دانههای خام کاج را بوداده مصرف یا دانههای آماده آن را از بازار خرید. ماندگاری دانههای بوداده بیشتر از دانههای خام است.
حدود ۲۰ گونه درخت کاج وجود دارد که بهعلت بزرگ بودن دانههایشان میتوان آنها را برداشت کرد. محبوبترین این کاجها نوع کرهای، پینیون و سنگی هستند.
وقتی میوه کاج خشک شد، دانههای آن بهراحتی جدا میشوند. البته ابتدا پوسته سخت میوه کاج را باید شکست و سپس دانهها را جدا کرد.
سرویس گیاهان دارویی آوای رودکوف را اینجا ببینید