پایگاه خبری آوای رودکوف:تغذیه سالم یکی از ارکان مهم در سبک زندگی صحیح و اصولی است. اگرچه توجه به خواب کافی، ورزش، دوری از محیطهای تنشزا و … نیز تأثیر بسزایی در حفظ و تداوم سلامتی افراد ایفا میکنند برخی از افراد تغذیه سالم را به معنای خوردن غذای کم و محدودیت در خوردن غذاهای مختلف میدانند.
تغذیه سالم به هیچ عنوان به این معنا نیست و نباید برای لاغری و تناسب اندام خود را درگیر رژیمهای بسیار سخت و طاقتفرسا کنید.
تغذیه سالم یعنی داشتن رژیم غذایی که سرشار از مواد غذایی مفید و مغذی باشد تا علاوه بر سلامتی بدن به تناسب اندام و جلوگیری از بیماریهای خطرناک نیز کمک کند.
داشتن برنامه غذایی سالم اصولا کار سخت و دشواری نیست و به راحتی میتوانید برنامه اصولی صحیحی برای خود داشته باشید. مواد غذایی مصرف شده علاوه بر سلامت بدن، به طور مستقیم در سلامت ذهن و روان شما نیز تأثیر میگذارند.
تغذیه سالم بهانه ای بود تا با دکتر جابر سلیمانی عضو هیات علمی تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی به گفتگو بنشینیم.
از نظر سازمان بهداشت جهانی (WHO) تغذیه سالم بنیان سلامت و رشد و تکامل نرمال است و از سوءتغذیه در تمام شکل های آن و همینطور از بیماری های غیرواگیر مانند دیابت، بیماریهای قلبی، سکته و سرطان پیشگیری می کند.
تغذیه سالم به معنای محدود کردن غذاها و خوردن کم نیست. برعکس، تغذیه سالم شامل مصرف غذاهایی است که هم مغذی و هم برای بدن مفید هستند. این نوع تغذیه به بهبود سلامت کلی بدن و همچنین کمک به حفظ تناسب اندام و جلوگیری از بیماری های مزمن کمک می کند.
داشتن برنامه ای برای تغذیه سالم امری پیچیده و دشوار نیست. با کمی برنامه ریزی، می توانید رژیمی متعادل و سودمند تنظیم می شود. مواد غذایی مصرفی نه تنها بر سلامت جسمی، بلکه بر سلامت روانی نیز اثرگذارند. از این رو، به جای انتخاب غذاهای فرآوری شده و آماده، باید به مصرف غذاهای تازه و مغذی روی آورد. این انتخاب ها می توانند بهبود سلامتی بدن و ذهن را به همراه داشته باشند.
تغذیه سالم تمامیِ گروه های غذایی مانند ( پروتئین سالم، کربوهیدرات سالم، ویتامین ها و چربی های سالم ) را در بر می گیرد. همه ی انسان ها در طول روز باید از تمامیِ گروه های غذایی که با روش درست پخته شده اند مانند مرغ و گوشت گریل شده و فست استفاده کنند و از مصرف غذاهای ناسالمی مانند انواع فست فودها، مواد غذایی شیرین و.... نیز پرهیز کنند. همچنین مصرف پروتئین کافی در هر روز به سلامتی افراد کمک زیادی می کند.
برخی زنان در برخی از مراحل زندگیشان مثل قبل یا در طول بارداری ممکن است به ویتامین ها، موادمعدنی یا دیگر مکمل ها نیاز داشته باشند. برخی زنان با رژیم گیاهخواری ممکن است به ویتامین های خاص نیاز داشته باشند که بدست آوردن و جذب این ویتامین ها از محصولات حیوانی ساده و راحت تر از منابع گیاهی است مثل ویتامین B-12
رشد و سلامت بدن با تغذیه سالم ارتباط مستقیم دارد. تغذیه نه تنها بر رشد جسمی و ظاهر انسان تأثیر می گذارد، بلکه بر نحوه احساس و برداشت از محیط، خلق و خو و رفتار نیز موثر است.
اهمیت وجود برخی مواد مغذی برای بدن به ویژه ویتامین ها، مواد معدنی و پروتئین ها، آن اندازه ضروری است که در تغذیه و سلامت سلولهای مغز دخالت دارند و بر این اساس می توان با استفاده از تغذیه مناسب، از بروز برخی نارسایی های عصبی و روانی انسان، پیشگیری کرد.
تغذیه کامل و کافی، باعث شادابی و تندرستی می شود، بر طول عمر مفید انسان می افزاید، ناتوانی و بیماری را کاهش می دهد، زندگی را در نظر انسان خوشایند، سعادت آمیز و رضایتبخش جلوه می دهد و از پیری زودرس پیشگیری می کند. برعکس سوء تغذیه که امروزه، به ویژه در میان کشورهای توسعه نیافته شایع است، عامل اصلی مرگ و میرها است و بیشتر قربانیان خود را از میان کودکان بر می گزیند.
گروه وسیعی از مردم جهان نیز با وجود آن که به غذای کافی دسترسی دارند به دلیل ناآگاهی تغذیه ای، به نوعی گرفتار سوء تغذیه هستند.
رژیم غذایی که غنی از حبوبات، سبزیجات، میوه ها و محصولات لبنی کم چرب و کلسترول و کلسترول است، از قلب مراقبت می کند. - تغذیه سالم چه اثراتی بر روده بزرگ دارد؟ روده بزرگ پر از باکتریهایی است که نقش مهمی در متابولیسم و هضم دارند. سویههای خاصی از باکتریها هم ویتامینهای K و B را تولید میکنند که این امر برای روده بزرگ مفید است. علاوه بر این، باکتریهای مفید روده با ویروسها و باکتریهای مضر مبارزه میکنند. یکی از فواید تغذیه سالم و غنی از فیبر کاهش التهاب روده است.
رژیم سرشار از غذاهای پرفیبر مثل میوهها، سبزیجات، حبوبات و غلات کامل و همچنین مصرف غذاهای حاوی پروبیوتیک و پری بیوتیک به رشد باکتریهای مفید در رودهی بزرگ کمک میکند. پروبیوتیکها در غذاهایی نظیر ماست و کفیر یافت میشوند و پری بیوتیکها یک نوع فیبر غیرقابل هضم هستند که از منابع آنها میتوان به موز، پیاز، سیر و حبوبات اشاره کرد.
رسیدن به تعادل وزنی با کاهش اشتها، تناسب اندام با شکمی تخت، کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2، بهبود عملکرد قلب و عروق و کاهش ابتلا به مشکلات قلبی اشتها، کاهش خطر ابتلا به انواع سرطانها اشتها، تامین انرژی برای فعالیتها به مدد کربوهیدراتها و ویتامینهای ضروری و حفظ سلامت پوست و مو را باید از مهم ترین نتایج تغذیه سالم بدانیم.