به گزارش پایگاه خبری آوای رودکوف ؛ حدود 150 هزار هکتار از 871 هزار هکتار جنگلهای بلوط کهگیلویه و بویراحمد در معرض خشک شدن قرار دارد و بخش زیادی از جنگلهای بلوط این استان به ویژه در شهرستانهای بویراحمد، لنده و باشت تاکنون از بین رفتهاند.
کاهش بارندگی در چند سال اخیر نسبت به میانگین بلند مدت و کاهش 50 درصدی بارندگی در سال زراعی جاری چالش خشکیدگی درختان بلوط را به دلیل کاهش منابع آب و رطوبت خاک افزایش داده است.
بر اساس آمارها از 54 هزار جنگل کاری کهگیلویه و بویراحمد 20 هزار هکتار از گونه کنار، کهور و اکالیپتوس در مناطق گرمسیری صورت گرفته اما روند توسعه درختکاری به لحاظ تغییر اقلیم نیازمند تلاش بیش از پیش است.
یک کارشناس اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد پیشتر خواستار اختصاص سالانه پنج میلیارد ریال برای توسعه طرحهای درختکاری این استان شد.
جواد رحیمیان معتقد است با اختصاص هزینههای اندک میتوان با توسعه فرهنگ درختکاری اقدامهای ارزنده ای برای حفظ محیط طبیعی به عنوان بستر توسعه پایدار انجام داد.
هر هکتار درخت سالانه 60 تن گرد و خاک را جذب و چهار هزار متر مکعب آب را ذخیره و درعینحال از فرسایش منابع غنی خاک جلوگیری میکند.
طرحهای بادام کاری نیز در سطح 34 هزار و 500 هکتار در کهگیلویه و بویراحمد کشت شده اما مبارزه با پدید بیابانی شدن منابع ملی و کاهش مشکلات ناشی از آلودگی هوا و ورود ریز گردها نیازمند توجه بیشتر به امر درختکاری است.
رئیس اداره محیط زیست گچساران در جنوب کهگیلویه و بویر احمد بابیان اینکه آلودگی هوا در این شهرستان بیش از مناطق دیگر استان است، بر لزوم همکاری دیگر دستگاهها برای توسعه طرحهای درختکاری در این شهرستان تأکید کرد.
عبدال دیانتی نسب به کاشت درخت در کنار تأسیسات نفتی و نیز اجرای طرحهای جنگل کاری از سوی منابع طبیعی در سال های گذشته اشاره کرد و افزود: مستعد بودن منطقه برای کاشت درختان کنار و بادام دیم ظرفیت خوبی برای توسعه درختکاری ایجاد کرده است.
سرپرست اداره جنگلداری و جنگل کاری منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد اجرای 54 هزار جنگل کاری در این استان را یادآور شد و گفت: غنی سازی جنگل با گونههای بومی از اولویتهای این بخش است.
علاوه بر پدیده خشکسالی، وقوع حوادث آتش سوزی، شیوع آفات، برداشت بیرویه چوب برای سوخت و مصرف زغال تهدیدهای جدی برای حفظ جنگلهاست بهگونهای که تراکم جنگلها در چهار دهه گذشته در برخی مناطق کهگیلویه و بویراحمد کاهش چشمگیری یافته است.
احیای منابع طبیعی، جلوگیری از فرسایش خاک، تقویت پوشش گیاهی، مشارکت دادن مردم در مدیریت منابع طبیعی تجدید شونده، تقویت سفرههای زیرزمینی آب، تعدیل و تلطیف آبوهوا و ایجاد فضای سبز و تفرجگاه از اهداف طرحهای توسعه درختکاری است.
سرپرست اداره جنگلداری منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد در خصوص اولویت های بخش جنگل و طرحهای غنی سازی جنگلی گفت: غنی سازی جنگل در مناطق دارای طرح جنگل کاری و عرصههایی که دارای سطح جنگل تنک هستند، انجام خواهد شد.
وی افزود: غنی سازی بیشتر در مناطق سردسیری با بذر بلوط، ارژن و بنه در شیبهای جنوبی زیر سایه درختان قدیمی انجام میشود.
وی بیان کرد: طرحهای احیاء و غنی سازی در مساحت حدود 13 هزار هکتار این استان انجام شده است و برنامه صیانت از 180 هزار هکتار از مناطق جنگلی تهیه شده است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد نیز با اشاره به لزوم حفظ منابع آبوخاک بهعنوان بستر حیات و توسعه پایدار و بیابانی شدن 40 هزار هکتار از مناطق جنوبی استان گفت: امسال 67 روز هوای پاک، 168 روز سالم، 26 روز ناسالم و 10 روز ناسالم برای گروههای حساس وجود داشت که این امر بیانگر وضعیت ناخوشایندی برای دومین استان جنگلی کشور است.
سید اسدالله هاشمی تصریح کرد که در سال 94 در این استان 197 روز هوای پاک، 148 روز ناسالم، 9 روز ناسالم برای گروههای حساس و یک روز وضعیت خطرناک برای عموم مردم ثبت شده است.
هاشمی تصریح کرد: امسال در شهرستان گچساران 45 روز هوای پاک، 168 سالم، 143 روز ناسالم، 17 روز ناسالم برای عموم و سه روز خطرناک بود که در سال گذشته در این شهرستان 22 روز هوای پاک، 250 روز ناسالم و 17 روز خطرناک برای گروههای حساس ثبت شده است.
وی اظهار داشت: روزهای ناسالم در سطح شهرستان گچساران در سال گذشته و امسال وجود داشته است، ولی کارگروه مبارزه با گرد و غبار در سطح استان وجود نداشت که سال جاری با تشکیل این کارگروه برای نخستین بار نشست های آن برگزار خواهد شد.
هاشمی افزود: 2 ایستگاه سنجش آلودگی هوا در کهگیلویه و بویر احمد وضعیت هوا را مورد سنجش قرار میدهند و نصب 2 ایستگاه در شهرستان های بهمئی و کهگیلویه بهعنوان دروازه های ورودی آلودگی هوا به استان نیاز است.
مدیرکل هواشناسی کهگیلویه و بویراحمد بابیان اینکه روزهای آلوده شهرستان بویراحمد که در سال گذشته 39 روز بود به 32 روز کاهش یافته است، افزود: روزهای آلوده گچساران از 52 روز سال قبل به 45 روز، روزهای آلوده امامزاده جعفر از 45 روز به 39 روز و روزهای آلوده دهدشت از 42 روز سال قبل به 27 روز کاهش یافت.
فرج الله شکوهی با اشاره به اینکه در شهرستانهای استان کاهش آلودگی هوا را شاهد هستیم، اظهار داشت: ولی متأسفانه شهرستان بهمئی امسال به دلیل نزدیکی به استان خوزستان روزهای آلوده از 55 روز به 60 روز افزایش یافت.
وی از کاهش حدود 50 درصدی بارندگی در سال جاری خبر داد گفت: بارش امسال 159/3 میلی متر بوده در حالی است که در مدت مشابه سال گذشته 303/3 میلی متر بارش باران ثبت شده است.
بر اساس مدلهای هواشناسی بارش باران در ماههای بهمن، اسفند، فروردین و اردیبهشت نرمال پیش بینی شده است.
کهگیلویه و بویراحمد با سرانه پوشش جنگلی بیش از یک هکتار دومین استان جنگلی کشور است، اما در یک دهه اخیر با پدیده ورود گردوخاک و بروز خشکسالی مواجه است.(ایرنا)
عضویت در خبر نامه