امیرمسعود طایفه سلطانخانی
عدس منبع فوقالعاده فولات است که در ساخت همه سلولهای بدن بخصوص گلبولهای قرمز شرکت دارد...
آوای رودکوف-امیرمسعود طایفه سلطانخانی:مصرف عدس موجب فعالیت کلیه، تقویت عضله قلب، تقویت خون، عضلات و رشد و نمو کودکان و فعالیت یاخته ها و سلول های مغز و هوش و حافظه را افزایش می دهد. علاوه بر این، سوخت و ساز بدن را تنظیم و از کمی خون جلوگیری می کند. درمان کننده تکرر ادرار و خونریزی قاعدگی است. آب عدس پخته مسکن سرفه، درد سینه و ملین است.
عدس حاوی کالری کم و پرتئین بسیار زیادی است. این دانه محبوبترین و ارزانترین منبع پروتئین به شمار میرود بخصوص برای افراد گیاهخوار و کسانی که قادر به خرید گوشت نیستند. جدای از پروتئین، عدس حاوی اسیدهای آمینه ضروری، فیبر خوراکی، فولات و دیگر ویتامینها و مواد معدنی است.
عدس سرشار از ویتامین B1 و B2 است. این ویتامینها در متابولیسم انرژیِ همهی سلولها نقش دارند. علاوه بر این، ویتامین B2 به رشد و احیای سلولها، تولید هورمونها و تشکیل گلبولهای قرمز کمک میکند.
در عدس ویتامین B3 نیز وجود دارد که به تولید انرژی از گلوسیدها و چربیهای مصرف شده کمک میکند. این ویتامین به روند تشکیل DNA نیز یاری میرساند.
همین عدس منبع طبیعی ویتامین B6 نیز است و به طور کلی جمع خانواده B در این ماده غذایی جمع است. این ویتامین که پیریدوکسین نیز نامیده میشود در سوخت و ساز پروتئینها و اسیدهای چرب و همچنین سنتز ناقلهای عصبی نقش دارد. ویتامین B6 به تولید گلبولهای قرمز کمک میکند و باعث میشود که آنها اکسیژن بیشتر حمل کرده و به سلولها برسانند. این ویتامین همچنین به عملکرد خوب سیستم ایمنی بدن کمک زیادی میکند. در نهایت باید بگوییم که ویتامین B6 در ساخت برخی از ترکیبات سلولهای عصبی شرکت دارد و به تنظیم هورمونها نیز کمک میکند.
در عدس ویتامین B3 نیز وجود دارد که به تولید انرژی از گلوسیدها و چربیهای مصرف شده کمک میکند. این ویتامین به روند تشکیل DNA نیز یاری میرساند.
عدس منبع فوقالعاده فسفر، منگنز و مس محسوب میشود. باید بدانید که مس برای ساخت هموگلوبین و کلاژن (پروتئین لازم برای ساخت و احیای بافتهای بدن) لازم و ضروری است.
منیزیم موجود در عدس برای رشد بافت استخوانها و ساخت پروتئین، پیشگیری از گرفتگی عضلات، سلامت دندانها و عملکرد سیستم ایمنی بدن لازم است. این مادهی معدنی نقش مهمی در متابولیسم انرژی و انتقال واکنشهای عصبی بر عهده دارد.
عدس منبع فوقالعاده فولات است که در ساخت همه سلولهای بدن بخصوص گلبولهای قرمز شرکت دارد؛ و از آنجایی که فولات برای تشکیل سلولهای جدید لازم است مصرف آن برای رشد جنین نیز ضروری است.
حاوی آنتیاکسیدانهایی است که بیشتر متعلق به خانوادهی فلاوونوئیدها میباشند. این آنتیاکسیدانها به ویژه در پوشش بیرونی عدس قرار دارند. بر اساس نتایج پژوهشها زمانی که عدس خیس یا پخته میشود میزان آنتی اکسیدان کاتچین موجود در آن نیز افزایش پیدا میکند.
عدس مانند دیگر اعضای خانواده حبوبات سرشار از فیبر است. باید بدانید که هر پیاله عدس پخته شده حاوی حدود 4.5 گرم فیبر است. فیبرهای محلول در آب موجود در عدس میتواند شما را از گزند بیماریهای قلبی عروقی در امان نگه دارد. به خاطر اینکه این فیبرها به کنترل میزان کلسترول خون کمک میکنند.
عدس را منبع خوبی از پتاسیم نیز می دانند. پتاسیم در بدن وظیفه دارد که pH خون را تنظیم کند. پتاسیم همچنین باعث تحریک ترشح اسیدکلریدریک در معده میشود که به هضم غذا کمک میکند. علاوه بر اینها این مادهی معدنی برای انقباض عضلات و هم چنین انتقال واکنشهای عصبی لازم است.
زیاده روی در مصرفش، غلیظ کننده خون است و جریان خون را در رگ های باریک کُند می کند و ممکن است موجب کم شدن قوه بینایی، سوزش ادرار، قولنج، ناراحتی های عصبی، بند آمدن قاعدگی و درد و شدت بواسیر شود. به همین جهت معمولاً عدس را با روغن کنجد یا روغن بادام و سرکه و سایر مخلفات دیگر طبخ کرده و می خورند.
عضویت در خبر نامه