پایگاه خبری آوای رودکوف:بخش کشاورزی بزرگترین بخش در اقتصاد کشورهای درحالتوسعه بوده و میتواند به شیوههای گوناگون مانند عرضه نیروی کار و سرمایه، تأمین مواد خام و غذای ارزان، بازار برای کالاهای تولیدی در بخش صنعت و تأمین ارز خارجی، به توسعه اقتصادی کمک کند. سهم کشاورزی در تجارت جهانی همچون سهم آن در تولید ناخالص داخلی درحال کاهش است؛ باید توجه داشت که کاهش سهم کشاورزی از تجارت بینالملل بهدلیل افت حجم تجارت این محصولات نیست، بلکه ناشی از رشد سریعتر تجارت غیرکشاورزی است.
خبرنگار آوای رودکوف در گفتگویی با دکتر حسین یادآور استادیار گروه ترویج و توسعه روستایی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز نقش بخش کشاورزی در بازارهای صادراتی بررسی کرد.
- چرا سهم کشاورزی از تجارت بین الملل کاهش یافته است؟
بخش کشاورزی بزرگ ترین بخش در اقتصاد کشورهای درحال توسعه بوده و می تواند به شیوه های گوناگون مانند عرضه نیروی کار و سرمایه، تأمین مواد خام و غذای ارزان، بازار برای کالاهای تولیدی در بخش صنعت و تأمین ارز خارجی، به توسعه اقتصادی کمک کند. سهم کشاورزی در تجارت جهانی همچون سهم آن در تولید ناخالص داخلی درحال کاهش است؛ باید توجه داشت که کاهش سهم کشاورزی از تجارت بین الملل به دلیل افت حجم تجارت این محصولات نیست، بلکه ناشی از رشد سریع تر تجارت غیرکشاورزی است.
- کشاورزی برای درآمدهای ارزی غیرنفتی چه جایگاهی دارد؟
تجارت خارجی یکی از مولفه های مهم در توسعه اقتصادی است. تجارت خارجی منبع تامین درآمدهای ارزی برای سرمایه گذاری در فناوری نوین, گسترش بازار داخلی, رشد بهره وری و افزایش توان تولیدی در جهت توسعه اقتصادی است. از سوی دیگر, پذیرش اهمیت بخش کشاورزی در اقتصاد کنونی و آینده کشور و نیاز ضروری به درآمدهای ارزی غیر نفتی ناشی از را امری مسلم می نماید.
- کشاورزی چگونه می تواند در افزایش صادرات غیرنفتی یاری رسان باشد؟
با توجه به اهمیت صادرات غیرنفتی در تأمین ارز لازم برای سرمایه گذاری و افزایش سهم کشور در تجارت جهانی و بازارهای بین المللی، صادرات محصولات کشاورزی می تواند نقشی بارز در افزایش ظرفیت های تولیدی و رشد بخش کشاورزی داشته باشد. از آنجا که بخش کشاورزی یک بخش راهبردی ست و با توجه به امکانات و ظرفیت تولیدی و برتری نسبی محصولات، این بخش می تواند تا میزان قابل توجهی به افزایش صادرات غیرنفتی کمک کند. با تقویت بخش کشاورزی می توان از یک سو، کشور را در تولید برخی کالاهای راهبردی به خودکفایی رساند و از سوی دیگر دریافت های ارزی حاصل از صدور این محصولات را به گونه ای چشمگیر افزایش داد.
-تولیدات صادراتی باید چه امتیازاتی برای حضور در بازارهای جهانی داشته باشند؟
تولیدات صادراتی باید دو مزیت شامل کیفیت و قیمت رقابتی را توامان داشته باشند و این مزیتها در بستر فضای کسب و کار مناسب، بالا بودن سطح تکنولوژی در تولید و رفع محدودیتها امکان رقابتی نمودن محصولات را در بازارهای جهانی فراهم خواهد نمود.
-دولت چگونه می تواند فضایی مناسب برای صادرات و توسعه بازرگانی ایجادنماید؟
دولت با استفاده از نقش رایزنان بازرگانی و اضافه نمودن ماموریت دیپلماسی اقتصادی در بخش وزارت امور خارجه فضای مناسبی را برای صادرات و توسعه بازرگانی و رونق و جذب سرمایه گذاری خارجی می تواند ایفا نماید.
-مهم ترین عوامل در حضور پایدار در بازارهای صادراتی را چه می داتید؟
سیاست ها و برنامه های صادراتی یک بسته مهم حاوی اغلب شاخص های کمّی و کیفی برای حضور پایدار و ماندگار محصولات کشاورزی در سطح بازارهای مصرف جهانی است و براساس تعاریف و مفاهیم اقتصادی و تجاری، مهم ترین عوامل در حضور پایدار یک محصول قیمت مناسب، کیفیت قابل قبول و استمرار تولید است.
- اولین قدم، در حوزه توسعه صادرات به کشورهای هدف چیست؟
اولین قدم، در حوزه توسعه صادرات به کشورهای هدف، تحقیقات بازار و شناسایی بازیگران اصلی در این بازارها است، هرچند تحقیقات بازار در مرحله اول، هزینه هایی را برای دولت و یا تولیدکنندگان و یا صادرکنندگان به همراه دارد، ولیکن باید توجه داشت که این سرمایه گذاری اولین قدم در راه نیل به اهداف محسوب می شود.
- عدم پرداختن به موضوع تحقیقات حرفه ای در بازارهای هدف چه پیامدی دارد؟
عدم پرداختن به موضوع تحقیقات حرفه ای در بازارهای هدف، درحقیقت پرتاب تیر در تاریکی محسوب می شود و نتیجه آن عدم حضور پایدار در بازارهای هدف است.
گفتگو: مهندس امیرمسعود طایفه سلطانخانی