پایگاه خبری آوای رودکوف:استادیارپژوهشی بخش منابع طبیعی، مرکزتحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی، اظهارکرد: مشاهده عوارض داروهای شیمیایی و افزایش بیماریها را باید از مهم ترین دلایل علاقه مردم به داروهای گیاهی بدانیم.
دکترنگار ولی زاده در گفتگو با خبرنگار آوای رودکوف افزود: گیاهان دارویی جزو منابع طبیعی هر کشور محسوب میشود و از سرمایههایی است که میتواند برای پیشرفت یک کشور مهم و ضروری به حساب آید، همچنین زمینه مناسبی در بازار کار برای جوانان ایجاد میکند.
وی با توصیفی از گیاهان دارویی خاطرنشان کرد: مهمترین توصیفی که در مورد گیاهان دارویی میشود این است که مصرفش ضرری ندارد، یعنی اگر درمان نکند حداقل عوارضی هم ندارد. همین دلیل موجب شده که مصرف دمنوش، عرقیات، پماد، قرص و شربت گیاهی افزایش پیدا کند و عطاریها مملو از جمعیتی باشد که برای چاق شدن یا لاغر شدن، کمخوابی، بیاشتهایی، درد معده، سردرد، درد مفاصل و... دارو میخواهند.
ولی زاده بیان کرد: در برخی مواقع مصرف داروهای شیمیایی باعث شده که آنچنان عوارض جانبی برجای گذارد که از خود بیماری نیز خطرناکتر است. به همین دلیل گرایش عمومی به استفاده از داروهای گیاهی افزایش یافته است، از سوی دیگر هزینه درمان با داروهای شیمیایی بسیار بالاست به خصوص برای کسانی که از امکانات و تسهیلات بیمههای مختلف استفاده نمیکنند و مجبورند داروها را به قیمت آزاد تهیه کنند، بنابراین استفاده از داروهای گیاهی برای آنان کمخطرتر و در عین حال ارزانتر تمام خواهد شد.
وی بااشاره به ساخت راحت داروهای گیاهی افزود: ساخت داروهای گیاهی به شکل شربت و قرص توسط بعضی شرکتهای داروسازی است که نسبت به گذشته مصرف این تولیدات را افزایش داده، چون مردم میتوانند جوشانده، دارو یا پودر آمادهشده را راحتتر استفاده کنند.
ولی زاده ضمن اشاره به میزان داروهای گیاهی مصرفی مردم اذعان داشت: به گفته مسؤولان وزارت بهداشت فقط حدود دو درصد داروهای مصرفی در کشور داروی گیاهی است، در حالی که در کشورهای پیشرفته تا حدود ۲۰ درصد داروهای مصرفی مردم را داروهای گیاهی تشکیل می دهد.
وی افزود: امروزه گیاهان دارویی که سالها تنها درمان بیماریهای مختلف انسانها بودند جایگزینی به نام داروهای شیمیایی پیدا کردهاند اما عوارض برخی از داروهای شیمیایی و عدم درمان برخی از بیماریها به وسیله این داروها سبب شده که مردم دوباره به همان سنت قدیمی روی آورند و از داروهای گیاهی استفاده کنند.
استادیارپژوهشی از نحوه مصرف گیاهان دارویی گفت و یادآورشد: مصرف گیاهان دارویی به 2شکل مفرد و ترکیبی هم صورت میگیرد که از نوع مفرد میتوان به گل گاوزبان، نعناع، آویشن و... اشاره کرد و دسته مرکبات هم ترکیب چند گیاه است که مثالهای متنوعی دارد. اما مصرف مفرد این محصولات تأثیر بیشتر و بهتری نسبت به نوع ترکیبی دارد چون در نوع ترکیبی سیستم دفاعی بدن به محض دریافت دارو از آنجا که مواد مؤثره چند گیاه را یک زمان دریافت میکند، بعضا دچار اختلال شده و مقاومت نسبت به درمان ایجاد میکند.
وی افزود: استفاده از مواد موثر گیاهان دارویی در صنایع غذایی روزافزون است؛ البته از قدیم معمول بوده است؛ ولی اکنون در صنایع نوپای نوشابه سازی، کنسروسازی، شیرینی پزی برای بهتر شدن طعم و رنگ و بوی محصولات در سطح دقیقتر و حساب شده تری از این مواد استفاده میکنند. مواد موثره گیاهان دارویی علاوه بر اینکه مزه خوبی دارد، اشتها آور نیز هست و سبب هضم مواد غذایی و سلامت کار دستگاه گوارشی می شود.
ولی زاده ضمن بازگونمودن توصیه ای برای بهبود مصرف داروهای گیاهی تاکیدکرد: توجه بیشتر به افزایش آگاهی افراد جامعه و پزشکان بهمنظور پیشگیری از تداخلات دارویی میتواند گامی مؤثر در زمینه بهبود مصرف این داروها باشد.
گفتگو: مهندس امیرمسعود طایفه سلطانخانی
سرویس گیاهان دارویی آوای رودکوف را اینجا ببینید