اهمیت کاهش وابستگی به نفت را در اقتصاد مقاومتی نمیتوان نادیده گرفت و حتی میتوان گفت مهم ترین مولفه در اقتصاد مقاومتی قطع وابستگی به صادرات نفت است.
در حال حاضر اقتصاد ایران بیش از پیش نیاز توسعه تولیداتی دارد که ضمن بهبود وضع اقتصاد داخلی سب افزایش صادرات غیرنفتی شود و در این میان صادرات محصولات کشاورزی میتواند تامین کننده ارز در جریان توسعه باشد.
صادرات موجب تحرّک بخشی از واحدهای تولیدی از طریق افزایش تقاضا برای محصولات تولید شده در داخل، کاهش وابستگی به اقتصاد نفت، تنوع بخشی به منابع ارزی و افزایش سطح اشتغال و تطبیق بهتر ساختار اشتغال با جمعیت جوان و تحصیلکرده کشور که از اهداف اقتصاد مقاومتی است، خواهد شد.
صادرات غیرنفتی ضمن ایجاد ارزش افزوده بالا، وضعیت اشتغال در جامعه جوان ایران را بهبود بخشیده و سبب کسب درآمدهای ارزی برای تامین نیازهای وارداتی در کشور میشود و ضریب تاثیرپذیری کشور از تحولات سیاسی و اقتصادی جهانی که به واسطه تکیه بر اقتصاد نفتی به وجود میآید را کاهش میدهد.
به طور کلی تجارت منجر به افزایش تخصّص و کارآیی در بخشهای صادراتی شده و درنهایت باعث تخصیص مجدد منابع از بخشهای غیرتجاری و غیرکارا به بخشهای تجاری میشود که این پدیده میتواند به رشد تولید کمک نماید.
دلایل برتری بهره وری عوامل صادراتی از غیرصادراتی چیست؟-
بهرهوری عوامل صادراتی به دلیل استفاده از نیروهای متخصصتَر، فناوری برتر و تقویت تحرّک عوامل تولید از بهرهوری بخش غیرصادراتی بالاتر است.
توسعه تجارت خارجی با رویکرد توسعه صادرات امکانات جدیدی را برای توسعه اقتصادی کشور از طریق ارتقاء سطح تخصّصها و انتقال دانش و تکنولوژِی فراهم کرده و امکانات ویژهای را برای استفاده مطلوبتَر و اقتصادیتَر از منابع طبیعی در جهت توسعه اقتصادی کشور فراهم مینماید و از همه مهمتر اینکه معضل محدود بودن بازارهای داخلی را مرتفع میسازد.
در کشورمان توجه به اقتصاد مبتنی بر صادرات محصولات کشاورزی و غیرنفتی میتواند به رشد اقتصادی کمک کند. در سال های اخیر صادرات محصولات کشاورزی در ایران سهم بیشتری از بخش صادرات غیرنفتی به خود اختصاص داده است به طوری که در حال حاضر بعد از فرش دستبافت دومین کالای عمده صادراتی کشور به شمار میرود.
از اثرات جانبی رشد صادرات بر تولید میتوان به افزایش بهرهوری عوامل تولید، کارآیی در تخصیص منابع، پیشرفت تکنولوژِی و استفاده از تکنولوژیهای نوین، فراهم آوردن امکان بهرهگیری از صرفههای ناشی از مقیاس و افزایش تخصّص نیروی کار را باید از آثار رشدصادرات قلمدادنماییم.
- چگونه وضعیت ایران در بازارجهانی محصولات کشاورزی بهبودمی یابد؟ -
تمرکز بر توسعه صادرات کالاهای دارای مزیت صادراتی و تقویت رقاتپذیری کالاهای بدون مزیت نقش زیادی در بهبود وضعیت ایران در بازار جهانی محصولات کشاورزی خواهد داشت.