پایگاه خبری آوای رودکوف:استادیار پژوهشی، بخش تحقیقات منابع طبیعی، مركز تحقيقات و آموزش كشاورزي و منابع طبيعي آذربايجان شرقي، اظهارکرد: عصاره شیرین بیان حاوی گلابریدین و گلابرون، که فلاونوئیدهای موجود در ریشه شیرین بیان هستند، در تسکین ناراحتی معده مؤثر است.
وی ضمن بازگونمودن ترکیبات موجود در شیرین بیان خاطرنشان کرد: شیرین بیان منبع خوبی از ویتامین ب-1 ، ب-۲، ب-۳،ب-۵ و ویتامین ایی است. شیرین بیان حاوی مواد معدنی مانند فسفر، کلسیم، کولین، منیزیم، آهن، پتاسیم، سلنیوم، سیلیکون و روی است. شیرین بیان مخزنی از مواد مغذی گیاهی شامل بتاکاروتن، گلیسیریزین، گلابریدین، ازوئگوئتیدین، تیمول، فنول، اسید فرولیک و کورستین است.
ولی زاده بااشاره به قسمت های دارویی این گیاه دارویی بیان کرد: از بین تمام قسمتهای این گیاه، فقط ریشه و ساقههای زیرزمینی آن دارای خاصیت درمانی و دارویی در طب سنتی است؛ البته ممکن است از قسمتهای دیگر این گیاه هم در تجویزهای طب سنتی استفاده شود، ولی ریشه آن از مابقی قسمتها پرکاربردتر است.
این استادیار پژوهشی یادآورشد: ریشه این گیاه دارویی حاوی ترکیبات متعددی از خانوادههای تری ترپن ساپونین، فلانویید، ایزوفلانویید، هیدروکسی کومارین، استرول و مقداری اسانس است که مهمترین ترکیب موثره آن گلیسیریزین است.
ولی زاده گفت: شیرین بیان حاوی خواص ضد باکتری و ضد میکروبی است، به همین دلیل مانع از رشد باکتریها در دهان و دندانها می شود. همچنین دمنوش شیرین بیان بوی بد دهان را نیز از بین میبرد.
وی اظهارکرد: ریشه شیرین بیان حاوی مادهای به نام گلیسیریزین است که 50 برابر از شکر شیرینتر است. به همین دلیل از این محصول گیاهی به عنوان شیرینکننده و طعمدهنده در نوشیدنیها استفاده میکنند.
ولی زاده ادامه داد: شیرین بیان برخلاف نام خود تلخ است اما خواص فوقالعادهای دارد.
وی افزود: از دمنوش این گیاه دارویی میتوان به عنوان دهانشویه استفاده کرد؛ از ریشه شیرین بیان به عنوان خمیر دندان نیز استفاده میشود؛ به این صورت که آن را به دندانها میکشند که باعث سفیدی دندان و همچنین ترکیبات آن باعث جلوگیری از پوسیدگی دندان میشود.
این محقق از موثر بودن این گیاه دارویی در پیشگیری از سرطان گفت و بیان کرد: ریشه شیرین بیان به علت اینکه خیلی شیرین است برای بیماران دیابتی مناسب نیست و استفاده بیش از حد این گیاه برای افرادی که فشار خون دارند توصیه نمیشود؛ در ضمن ریشه شیرین بیان یکی از گیاهانی است که در پیشگیری از سرطان موثر است.
ولی زاده شیرین بیان را در کاهش وزن سریع تاثیرگذار دانست و تاکید کرد: شیرین بیان یکی از گیاهان دارویی است که مصرف آن به لاغری و کاهش وزن سریع کمک میکند. شیرین بیان دارای طبع گرم است و سبب افزایش سوخت و ساز بدن میشود و با افزایش متابولیسم بدن سبب لاغری و کاهش چربی بدن میشود. شیرین بیان با افزایش تولید انرژی از طریق افزایش واکنش بتا اکسیداسیون و مهار لیپوژنز میتواند چرخههای جذب و مصرف انرژی را دستکاری کرده و درنتیجه با افزایش متابولیسم بدن سبب لاغری فرد شود. مصرف شیرین بیان باعث احساس سیری شده درنتیجه غذای کمتری مصرف می شود. استفاده از عصاره شیرین بیان، حتی بدون گرفتن غذای رژیمی یا انجام ورزش سبب کاهش وزن و کاهش شاخص توده بدنی می شود. میتوان برای لاغری و کاهش وزن شیرین بیان را بهصورت دمنوش یا جوشانده استفاده نمود.
گفتگو: مهندس امیرمسعود طایفه سلطانخانی