تحقیقات نشان دادهاند که ترکیبات فعال موجود در این گیاه میتوانند به بهبود حساسیت بدن به انسولین کمک کرده و سطح قندخون را متعادل کنند.
در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲، مشکل اصلی ناتوانی سلولها در پاسخ به انسولین است که باعث افزایش سطح قندخون میشود. ترکیبات ترخون مانند پولیاستیلنها میتوانند عملکرد گیرندههای انسولین را بهبود داده و به کنترل قندخون کمک کنند و به همین دلیل، مصرف این گیاه ممکن است برای افراد دیابتی یا کسانی که به دنبال حفظ سطح قند خون نرمال هستند، مفید باشد.
مطالعات علمی نشان دادهاند که ترکیبات پلیفنولیک موجود در ترخون به کاهش سطح قندخون کمک میکند. ترخون، خاصیت آرام بخشی و ضد افسردگی آن است. این گیاه حاوی ترکیباتی است که میتواند در کاهش سطح هورمونهای استرس موثر باشد و افسردگی را کاهش دهد.
سیستم ایمنی بدن به عنوان سد اول محافظت در برابر عفونتها و بیماریها اهمیت بسیاری دارد. ترخون حاوی ترکیبات آنتیاکسیدانی مثل ویتامینهای A و C است که با خنثیسازی رادیکالهای آزاد به تقویت سیستم ایمنی کمک میکنند.
رادیکالهای آزاد مولکولهای ناپایداری هستند که میتوانند به سلولها آسیب زده و خطر ابتلا به بیماریهای مزمن مانند سرطان و بیماریهای قلبی را افزایش دهند.
مصرف منظم ترخون در رژیم غذایی میتواند به حفظ سلامت بدن کمک کرده و ایمنی طبیعی بدن را بهبود بخشد. آنتیاکسیدانهای موجود در ترخون از سلولهای ایمنی حمایت کرده و باعث کارآیی بیشتر سیستم ایمنی میشوند. بیخوابی و یا نداشتن خواب مناسب پیامدهای بسیار بدی میتواند برای سلامتی داشته باشد. این مشکل دلایل مختلفی دارد که یکی از اصلیترین دلیل آن استرس است.
متاسفانه درصد زیادی از افراد به دلایل مختلفی با این مشکل مواجه هستند و به دلیل بیخوابی ممکن است دچار بیماریهای مختلفی مانند دیابت نوع ۲ و بیماریهای قلبی شوند. بسیاری از افراد در این شرایط با خرید قرص ملاتونین سعی در رفع مشکل خود دارند اما این در حالی است که با استفاده از ترخون میتوانند به راحتی خواب خود را تنظیم کنند.
این گیاه به دلیل اثر آرام بخشی که دارد میتواند به تنظیم الگو یا چرخه خواب کمک کند. ترخون یکی از بهترین گیاهان برای کاهش سطح لپتین در بدن است. عدم تعادل در برخی هورمونها مانند لپتین و گرلین میتواند باعث کم اشتهایی شود. اینعدم تعادل هورمون و کم اشتهایی میتواند نتیجه عوامل مختلفی مانند شیمی درمانی، افسردگی و بالا رفتن سن باشد. در صورتی که این عدم تعادل بین هورمونها از بین نرود میتواند مشکلات مختلفی را برای بدن به وجود بیاورد.
مصرف این گیاه به صورت دمنوش باعث افزایش خواص ترخون میشود. برای تهیه دمنوش ترخون، می توان مقداری برگ ترخون (حدود یک قاشق چایخوری از برگهای خشک یا چند برگ تازه) را در یک لیوان آب جوش ریخته تا به مدت ۱۰ الی ۱۵ دقیقه دم بکشد سپس آن را صاف و میل نمود. ترخون مسکن ملایمی است که به کاهش تشویش و اضطراب کمک میکند درضمن برای خواب راحت در شب نیز مفید است.
روغن اوژنول ترخون میتواند در دندانپزشکی بهعنوان بیحسکننده موضعی و نیز برای ضدعفونی کردن دندان جهت کاهش درد آن بهکار رود. ترخون سرشار از پتاسیم و ویتامین آ است و این دو ماده برای سلامت چشم مفید هستند.
ترخون منبعی غنی از ویتامین ث، ویتامین آ و ویتامینهای گروه ب مثل فولاتها، پیریدوکسین، نیاسین و ریبوفلاوین است که خاصیت آنتیاکسیدانی دارند و در سوختوساز آنزیمها موثرند. ترخون منبع خوبی برای تامین مواد معدنی از جمله کلسیم، منگنز، آهن، منیزیم، مس، پتاسیم و روی است. منگنز از عوامل لازم برای تولید آنزیم آنتیاکسیدان سوپراکسید دیسموتاس است. آهن نیز برای تنفس سلولی و تولید گلبولهای خون ضروری است. ترخون خاصیت آنتیاکسیدانی دارد بنابراین با رادیکالهای آزاد مقابله میکند. رادیکالهای آزاد در اثر سوختوساز در بدن تولید میشوند و به سلولها آسیب میزنند و باید دفع شوند. مطالعات نشان دادهاند که روغن ترخون رادیکالهای آزاد را میزداید.
ترخون از دیرباز برای تقویت دستگاه گوارش بهکار میرفته است، زیرا به تولید صفرا در کبد کمک میکند بنابراین نهتنها قدرت هضم طبیعی را افزایش میدهد بلکه مشکلات رایج گوارشی مثل سوء هاضمه را رفع میکند. در برخی شیوههای درمان سنتی برای نابود کردن کرم روده نیز از ترخون استفاده میشده است.
مطالعات آزمایشگاهی نشان دادهاند که برخی ترکیبات موجود در ترخون از چسبیدن پلاکتهای خون به دیواره رگها جلوگیری میکنند. درنتیجه، جلوی ایجاد لختههای خون در رگهای کوچک قلب و مغز را میگیرند و بدینسان از حملات و سکتههای قلبی و مغزی پیشگیری میکنند.