آوای رودکوف گزارش می کند:
دکتر احمد بایبوردی رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی در گفتگو با خبرنگار آوای رودکوف گفت:رژیم گیاهخواری اگر درست برنامهریزی شود، بخصوص در افرادی که گوشت و چربی زیادی استفاده میکنند، میتواند باعث کاهش وزن شود.
پایگاه خبری آوای رودکوف:زمانی که عده ای از مردم تصمیم به گیاهخواری می گیرند، به یکباره مصرف گوشت را کنار می گذارند و برخی دیگر، به تدریج این کار را انجام می دهند؛ در هر حال مهم است که بدانید زمانی که تصمیم می گیرید در رژیم غذایی خود تغییر ایجاد کنید، باید نسبت به مزیت های گیاهخواری آگاه باشید و هوشمندانه میزان مصرف گوشت خود را کم کنید و در کنار آن، سبزی ها، میوه ها و غلات را در برنامه غذایی خود جای دهید.
بعضیها گوشت و فرآوردههای لبنی نمیخورند، بعضیها از مصرف محصولات لبنی و تخممرغ اجتناب میکنند و بعضی نیمهگیاهخوار هستند، یعنی مرغ و غذاهای دریایی و گاهی گوشت قرمز مصرف میکنند.
در رژیم گیاهخواری کمتر از 30 درصد کالری رژیم از منبع چربی تامین می شود
دکتر احمد بایبوردی رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی در گفتگو با خبرنگار آوای رودکوف اظهار کرد: رژیم گیاهخواری اگر به صورت متنوع و کامل استفاده شود، تمامی نیازهای غذایی این گروه را تامین می کند. این رژیم نسبت به سایر رژیم های غذایی، کلسترول و اسیدچرب اشباع کمتری دارد و کمتر از 30 درصد کالری رژیم از منبع چربی تامین می شود که بیشتر آن اسیدهای چرب غیراشباع است.
وی خاطرنشان کرد: گیاهخواران در برنامه غذاییشان تنها از منابع گیاهی مانند انواع سبزیها، میوه ها، غلات، حبوبات، مغزها و دانه های روغنی استفاده می کنند.
دکتر بایبوردی از کاهش وزن با اجرای گیاهخواری گفت و افزود: رژیم گیاهخواری اگر درست برنامهریزی شود، بخصوص در افرادی که گوشت و چربی زیادی استفاده میکنند، میتواند باعث کاهش وزن شود.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی یادآور شد: رژیم گیاهخواری بیشتر مورد توجه جوانان است در حالی که اگر آنها گوشت را از رژیم غذایی خود حذف کنند و به جای آن سیبزمینی سرخ کرده، چیپس و نوشابه را جایگزین کنند رژیم غذایی چندان سالمی نخواهند داشت.
دکتر بایبوردی ادامه داد: افرادی که میخواهند درست غذا بخورند و الگوهای غذایی خود را اصلاح کنند، باید تمام گروههای غذایی را در برنامه روزانه خود داشته باشند و در کنار پروتئینهای گیاهی، پروتئینهای حیوانی را هم در حجم متناسب و متعادلی مصرف کنند. درنهایت، بهتر است بدانید که پرهیز از هرگونه افراط و تفریط و حفظ تعادل، تناسب و تنوع در برنامه غذایی، رمز سلامت همه است.
وی بااشاره به کاهش چربی خون درپی گیاهخواری افزود: این رژیم اوره، کلسترول و چربی خون را هم پایین میآورد و باعث پاکسازی بدن از مواد زائد میشود. البته مصرف زیاد سبزیجات و انواع میوه که در رژیم غذایی گیاهخواری شایع است برای سلامتی بسیار سودمند است، علت آن هم به وجود انواع ویتامینها، مواد معدنی، مواد ضدسرطان گیاهی و فیبرهای گیاهی برمیگردد.
دکنر بایبوردی گیاهخوران را در بهره مندی از کلسیم موفق دانست و تاکید کرد: از آنجا که گیاهخواران از خوردن هر گونه محصولات حیوانی پرهیز میکنند، بنابراین به میزان بسیار ناچیز از مواد مغذی موجود در غذاهای گوشتی مانند کلسیم و ویتامین ب-12 بهرهمند میشوند.
رژیم غذایی گیاهخواری حاوی درصد زیادی کربوهیدرات و فیبر است
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی در گفتگو با خبرنگار آوای رودکوف اظهار کرد: رژیم غذایی گیاهخواری حاوی درصد زیادی کربوهیدرات و فیبر است که به سلامت دستگاه گوارش کمک کرده و از سرطان کولون جلوگیری می کند و در درمان یبوست موثر است.
دکتر جابر سلیمانی خاطرنشان کرد: این رژیم از حجم زیاد و کالری کم برخوردار است که به کاهش ابتلا به انواع سرطانها به خصوص سرطان کولون، ریه و پستان منجر می شود و احتمال ابتلا به سنگ کیسه صفرا و سکته های مغزی کاهش می یابد.
وی بااشاره به دریافت چربی کم در افراد گیاهخوار افزود: فردی که گیاهخوار است و غذایی مثل سیبزمینی و سبزیجات پخته میخورد در مقایسه با فردی که ساندویچ همبرگر میخورد، کالری و چربی بسیار کمتری دریافت خواهد کرد.
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی یادآور شد: به طور کلی در رژیمهای گیاهخواری انرژی پایینتر و مواد مغذی بالاتر است. درحالی که در رژیمهای همه چیز خواری و بخصوص رژیمهای غربی که غذاهای گوشتی در آن زیاد مصرف میشود، انرژی دریافتی بالاتر و مواد مغذی پایینتر است.
دکتر سلیمانی، ضمن بازگو نمودن یکی از مهم ترین مسایل در رژیم گیاهخواری ادامه داد: یکی از مهم ترین مسایل در رژیم گیاهخواری، تامین پروتئین لازم است. همانطور که می دانیم بیشتر پروتئین، در منابع حیوانی است. پروتئین جزو اساسی هر گونه رژیمی است، طوری که اگر رژیمی فاقد پروتئین باشد، رژیم صحیحی نیست و فرد رژیم گیرنده را دچار کمبود پروتئین می کند و بیماری های حاصله از این نوع کمبود پیدا می شود. گذشته از آن یک گیاهخوار احتیاج به ویتامین B12، آهن و کلسیم به اندازه پروتئین دارد.
وی بااشاره به عدم محدودیت سنی در انتخاب رژیم گیاهخواری افزود: انتخاب رژیم گیاهخواری محدودیت سنی ندارد، اما در سنین رشد و در شرایط بارداری و شیردهی چندان توصیه نمیشود. بهتر است در سنین رشد از رژیم گیاهخواری صرف کمی فاصله گرفت و ترکیبی از گیاهخواری با منابع حیوانی داشت اما اگر اصرار بر ادامه رژیم گیاهخواری داریم، باید به طور حتم برخی مکملها را مصرف کنیم.
دکتر سلیمانی رژیم غذایی گیاهخواری را حاوی مقادیر بالایی از ویتاین ث دانست و تاکید کرد: رژیم غذایی گیاهخواری حاوی مقادیر بالایی بتاکاروتن و ویتامین ث است که به حفظ سلامت کمک شایانی می کنند.
براساس این گزارش، مصرف زیاد منابع گیاهی در کنار مصرف لازم منابع حیوانی برای سلامی بهتر است، اگر برای رژیم گیاهخواری درست برنامهریزی شود، میتواند رژیم کاملی باشد، اما اگر در آن زیادهرویهایی شود، فرد را در معرض خطر کموزنی، کم خونی فقر آهن و برخی کمبودهای دیگر قرار میدهد.
گزارش از: امیر مسعود طایفه سلطانخانی
صفحه"گیاهان دارویی"پایگاه خبری آوای رودکوف را اینجا دنبال کنید. عضویت در خبر نامه