پایگاه خبری آوای رودکوف:اسلام جاودان خرد در گفت و گو با خبرنگار "آوای رودکوف" در یاسوج ؛ با بیان اینکه مهمترین مسئله ساخت سد ماندگان است، گفت: متأسفانه بحث احداث سد خرسان3 از مدتها قبل مطرح بود اما اکنون میخواهند سدی به نام ماندگان بسازند.
وی با اشاره به اینکه درباره ساخت سدها از ما استعلام گرفتهاند که روز 14 مردادماه مخالفت خود را درباره هر دو سد اعلام کردیم، خاطرنشان کرد: مخالفت محیط زیست استان بر پایه قانون و به دو دلیل بود که اول استقرار صنایع حداقل باید ۱۰۰متر با منطقه حفاظت شده فاصله داشته باشد.
مدیرکل محیط زیست ادامه داد: در مسئله دوم سد که قراراست روی رودخانه ماربُر احداث شود و بخش اعظم حوضه و مخزن آن داخل زیستکره و منطقه حفاظتشده دنا است.
جاودانخرد بدترین قسمت سدسازی را ایجاد دو سد خرسان3 و ماندگان در طرفین دنا دانست و خاطرنشان کرد: دنا بهعنوان بلندترین قله زاگرس و برفی بودن حائز اهمیت زیادی است زیرا با این اقدام، آب وهوایی شرجی بر منطقه حاکم میشود.
وی یادآور شد: این اتفاق هولناک که اکوسیستم منطقه را نابود میکند. در همین خصوص در تاریخ 6 تیرماه هم به متن و هم تاریخ مصوبه اعتراض زدیم و درباره تبعات آن هشدار دادیم.
مدیرکل محیط زیست تصریح کرد: در جهان سابقه ندارد که حفاظت مناطق حفاظت شده را خُردکرده و مدیریت آن را به چند نفر بسپارند زیرا تفاوت ایدهها و منافع آسیبهایی جدی به منطقه وارد میکند.
جاودانخرد ادامه داد: حفاظت با دو مدیریت مشکلات قضایی وحقوقی ایجاد میکند. مثلاً متخلفان بهراحتی از مرز فرار کرده و امکان پیگیری حقوقی در منطقه مجاور دشوار میشود. همچنین دوسوی منطقه پادنا دارای فرهنگ وعِرق مشترکی با ما هستند پس نباید ارزش دنا را قربانی سدی کنیم که جز ضرر، سودی ندارد.
جاودانخرد افزود: دوستان با علم به مخالفت ما برای احداث سد و تجربه مشابه درباره خرسان 3، تعمداً اقدام به تجـــــــزیه مدیریـــــــــت دنــــا کردند تا بعــــدها این سد بدون هیچ مخالفتـــی احداث شود. اگرچه معاونـــت تخصصی عمرانی از ما استعلامی نگرفت اما دست برقضــــا معاونت محیط طبیعی محیط زیســـت روز«19 خردادماه» مکاتبهای تحت عنوان «گزارش ارزیابی زیستمحیطی پروژه احداث سد ماندگان و خط انتقال آب به استان اصفهان» از ما استعلام گرفت.
آن طور که معلوم است دوستان تصمیم گرفتهاند مشکلاتی که برای چهارمحال وبختیاری ایجاد کردند برای کهگیلویه وبویراحمد هم تکرار کنند و کوهرنگ و دنا به سرنوشتی مشابه دچار شوند.
جاودانخرد ارزیابی کرد: این منطقه کشش دو سد را ندارد زیرا خرسان 3 مخزنی حدود یک میلیارد و300 مترمکعب دارد. با احداث ماندگان باید قید دنا و زندگی در کهگیلویه و بویراحمد را بزنیم و شاهد کوچ گسترده باشیم. شرجی شدن دنا و کاهش برف و سرما تهدیدی جدی برای کشور است. واقعاً ارزش زاگرس به دناست و به گفته علی سلاجقه ؛ کهگیلویه و بویراحمد قلب زاگرس است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد خواستار ورود حقوق دانان به مسِئله دنا و ساخت سد ماندگان شد و گفت: تعیین حیطه مدیریت جزو وظایف شورایعالی محیط زیست نیست.
وی با بیان اینکه دلیل این الحاق را مقدمهسازی برای ساخت سد ماندگان روی رودخانه ماربر است، خاطرنشان کرد: پیش از این از اداره کل استان کهگیلویه و بویراحمد خواسته بودند تا نظر نهایی خود را درباره ساخت سد ماندگان بدهد و پاسخ این اداره هم به استعلام سد ماندگان و هم سد خرسان 3 که آب را به اصفهان میبرد، منفی بوده است.
.
جاودان خرد ادامه داد: منطقه حفاظت شده دنا، دیوار مرزی مرتفعی میان استانهای فارس، چهارمحالوبختیاری، کهگیلویه و بویراحمد و اصفهان ایجاد میکند که از بهمنماه ۱۳۶۹ زیر نظر اداره کل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد مدیریت میشود.
مدیرکل محیط زیست استان با اشاره به اینکه کارشناسان معتقد به تاثیر مدیریت یکپارچه در تنوع زیستی و ارتقای دنا به ذخیرهگاه زیستکره هستند، عنوان کرد: شرایط حساس اکولوژیکی در منطقهای غنی از یخچالها، رودها و چشمهها که حجم موثری از ذخیره آب تجدیدپذیر کشور را تأمین میکند لزوم مدیریت واحد آن را ضروریتر مینماید.
جاودان خرد ایرادات مصوبهای را سبب دوپارگی دنا و به تبع آسیب های محیط زیستی دانست و گفت:33 سال با وجود تمام مشکلات اعم از نبود نیروی انسانی و کمبود بودجه با تمام توان حود از دنا محافظت کردیم زیرا این منطقه برای ما یادآور حماسه های استان است.
وی اضافه کرد: شرایط آنقدر خوب پیش رفت که بخشهایی از دنا بهعنوان اولین ذخیرهگاه زیستکره بعد ازانقلاب در یونسکو ثبت شد.
غیبت کهگیلویه و بویراحمد
وی درباره چگونگی تصویب این مصوبه گفت: آخرین جلسه شورایعالی محیط زیست بدون ما برگزار و مصوبهای در آن امضا شد که اولین ایراد بزرگ مصوبه، بند ارتقای سطح حفاظتی پادنا است که جزئی از دنا به شمارمیآید.
مدیرکل محیط زیست استان با تاکید بر اینکه این منطقه دارای بافری بهنام منطقه حفاظت شده شکارممنوع و حفاظت شده است، گفت: رودخانه ماربُر هم مرزی میان آنها ایجاد کرده، یعنی یک طرف منطقه شکار ممنوع و طرف دیگر حفاظت شده است. به جای ارتقای سطح حفاظتی پادنا باید ارتقای منطقه شکار ممنوع پادنا می نوشتند.
تعیین حیطه مدیریت جزو وظایف شورایعالی محیط زیست نیست
جاودان خرد بحث تعیین حیطه مدیریت را خارج از وظایف شورایعالی محیط زیست دانست و عنوان کرد: شاید بتوانند در بخش ارتقا اظهارنظر کنند ولی هیچجای مصوبات دیده نشده که درباره مدیریت یک بخش یا منطقه تصمیم بگیرند که گویا بعد اضافه شده است.
وی به غیبت اعضای دانشگاهی و غیردولتی مثل نغمه مبرقعیدینان، هادی سلیمانپور و مجید مخدوم در جلسه اشاره کرد و گفت: تنها کسانی که میتوانستند درباره محیط زیست و مدیریت یکپارچه دنا صحبت و دفاع کنند، غایب بودند.
گفتگو از زینب خوش اندیش
عضویت در خبر نامه
جنابعالی فردی کاردان ومتخصص وعلمی هستید.ودرکارتون کاملآ قانونی وبا آگاهی کامل پیش رفتید همچنان که درمصاحبه ای که انجام دادید مردم را از سردرگمی درآوردید.ولی ای کاش به اینکه دردوره هاشمی و در سال 96و98این کاردرخواست گردید هم اشاره ای میکردید.
هرچندکه همه مردم از توان وتخصص وکاردانی جنابعالی اطلاع دارند.ولی متاسفانه عدهای با اهداف ازپیش تعیین شده با تجمعاتی که کاملا سیاسی وبرای تخریب طراحی شده بود به جنابعالی توهین کردند امیدوارم خداوند جوابشان رابدهد
جنابعالی فردی کاردان ومتخصص وعلمی هستید.ودرکارتون کاملآ قانونی وبا آگاهی کامل پیش رفتید همچنان که درمصاحبه ای که انجام دادید مردم را از سردرگمی درآوردید.ولی ای کاش به اینکه دردوره هاشمی و در سال 96و98این کاردرخواست گردید هم اشاره ای میکردید.
هرچندکه همه مردم از توان وتخصص وکاردانی جنابعالی اطلاع دارند.ولی متاسفانه عدهای با اهداف ازپیش تعیین شده با تجمعاتی که کاملا سیاسی وبرای تخریب طراحی شده بود به جنابعالی توهین کردند امیدوارم خداوند جوابشان رابدهد