اوای دنا-سید مجید خرمی: استرابون ، جغرافيدان مشهور يونان باستان ، کهگيلويه را بخشي از خاک اوکسيها( نام هخامنشي خوزستان ) ميداند. در دوره ساسانيان ، قباد ساساني ارگان ( ارجان ) را در قسمت دشتي آن بنا نهاد که قباد خوره ناميده ميشد. مناطق کوهستاني آن را نيز رم زميگان ميناميدند. در دوران بعد از اسلام قباد خوره به نام شهرحاکم نشين آن ولايت ارگان ( ارجان )، و مناطق کوهستاني آنرم زمينگان به کهگيلويه شهرت يافت .پيشينه تاريخي و جغرافيايي اين استان هميشه مرتبط با جنوب كشور بوده است. از زمان عيلامي ها تا زمان هخامنشيان و رشادت هاي آريو برزن و تا امروز كهگيلويه و بويراحمد هميشه دو عضو جدا از هم بوده اند پس به جاي تغيير نام استان بهتر است به تفكيك مناطق گرمسيري (گچساران و كهگيلويه و بهمئي) از بويراحمد بپردازيد و فكري اساسي براي اين مردم كنيد.
بيراهه هاي بويراحمد تكيه گاه مناسبي براي توسعه بقيه استان نيست و در اين سوي استان مناطقي وجود دارد كه داراي تشابهات فرهنگي و محروميت هاي مشترك است از جمله كهگيلويه -گچساران - بهمئي - بهبهان و روستاهاي اطراف - گناوه - رامهرمزو... .
وجه هاي فرهنگي مشترك اين منطقه عبارتند از:
1 - دورافتاد ه گي از مركز استان 2- فقر و محروميت با توجه به كثرت منابع ثروت 3- عدم برخورداري از موقعيت هاي پيشرفت فرزندان در مركز استان 4- دوري از منابع توسعه 5- بالا بودن رشد بيكاري و فقر نسبت به مناطق مركز نشين. 6-حساسيت مركز نشينان در بكار گيري نيروهاي بومي اين مناطق كه حتي به تبعيض و خوار انگاشتن بچه هاي اين منطقه منجر مي گردد.7- در نظر گرفتن منابع مالي و اعتباري مناطق منفك طبيعي به بهانه اتصال مناطق از هم گسسته استان در مسير توسعه ارتباطات و . .. وهزاران مشكل ديگر.
ازنظر جغرافيايي ،هيچ سنخيتي وجود ندارد كه شهرستان كهگيلويه جزو استان باشد.تقسيمات كشوري بايستي بر مبناي آسايش عمومي طراحي شود و حصارهاي مرزي استاني نبايد تنگناهاي زندگي براي بخشي از جامعه را ايجاد نمايد.و هرجا اين مرزهاي فرضي ، موجب قلم خوردگي خواسته هاي مشروع مردمي است بايد اصلاح گردد.
مرزهاي جغرافيايي فرضي است و به تعبيري در دايره زمان طراحي شده اند و هرزمان كه اين مرزها ، تبديل به حصارهايي براي نفس كشيدن بخشي از جامعه باشد بايد بشكند. مرز جغرافيايي حي منزل نيست .مردم كهگيلويه 100 درصد شيعه و باني عشق به ولايت و معرفت اند. همه طوايف اين مناطق معرفت ديني و رشادت هاي مولايي دارند و تربت فكه ، شط علي ، مجنون،پد خندق ، كردستان و . . . را بر جسم شهيدان خويش مستور كردند. و هيچ اشكالي ندارد اگر براي اسايش بهتر آنها بياييم و مردانه پاي يك طرح علمي را در نظريه هاي خود باز كنيم . طرحي كه منجر به تمركز اعتبارات و توسعه بخش مهم از خاك كشورمان گردد كه مي توانند سمت و سوي توسعه را با اين منطقه محروم بكشاند.
ما اگر واقع بينانه به اين طرح توجه كنيم به حقايقي مي رسيم كه در راستاي خارج كردن مناطق مهمي از انزواي محروميت خواهيم بود.
- هزينه احداث يك جاده شوسه از مسير كوههاي صعب العبور ياسوج دست كم مي تواند به اندازه راه اندازي پيشرفته ترين خط قطار از منطقه گناوه به بهبهان – دهدشت – گچساران باشد. - تاسيس يك پالايشگاه ،ايجاد منطقه ارتباطي ، ايجادمناطق آزاد و . . .در دشت هاي اين مناطق مي تواند داراي تاثيرات خارج از تصوري براي كشور باشد.- فضاي باز ودشت هاي مستعدمناطق ارگان قديم مي تواند كشور زيباي ايران را در توسعه و آباداني كمك كند.
اگر ما دورنماي تفكيك مناطق استاني را با منطق علمي نگاه كنيم ، چشم اندازهايي از توسعه و رشد جنوب ايران را شاهد خواهيم بود كه در تصور نمي گنجد.پس بياييد فكري اساسي كنيد كه زمينه توسعه و ترقي بخشي از كشور زيباي ايران را به دنبال داشته باشد. من مي توانم واقعيت اين طرح ودورنماي آن را آنقدر شفاف بيان كنم و چنان تصويري واضح از ان مجسم كنم كه الگوي طرح هاي توسعه استاني باشد.چون جغرافياي اين منطقه هميشه تاثير گذار بر تمامي مناطق اين كشور پهناور بوده است.نه مثل امروز اين مناطق كه تركيبي از استانهاي بوشهر ، خوزستان و كهگيلويه وبويراحمد اند و چون منطقه اي مرده در بين اين استانها بدون استفاده به سر مي برند.خداوند كشور مارا سربلند و مردمانمان را سرافراز گرداند..انشاء الله
ای کاش می شد روزی از دست جاد های پر پیچ وخم یاسوج رها می شدیم . مگر ما چه گناهی کردیم که باید برای کار اداریمان ساعت 5 بلند بشیم تا ساعت 9 خسته و کوفته به یاسیج برسیم . با تشکر از سید عزیز
عزیز دل یرادر حرف دل نوشتی اما ..... جملاتی بکار بردی که خیلی منطقی به نظر نمی رسد از جمله (( هزينه احداث يك جاده شوسه از مسير كوههاي صعب العبور ياسوج دست كم مي تواند به اندازه راه اندازي پيشرفته ترين خط قطار از منطقه گناوه به بهبهان – دهدشت – گچساران باشد.)) اخه عزیز جونی با این نگاه می بایست خیلی از استانها را از هم منفک کنیم و صدها استان اضافه نمائیم . راه حل ، تکیه بر مدیران قوی و مدیریتهای قوی است اگه همت کنیم و نوع نگاهها را عوض کنیم و از تفکرات منطقه ای ،قومی و قبیله ای خارج شویم هم توسعه سهل می شود هم راههای دسترسی آسان . هم بودجه های کلان ایجاد می شود و هم مدیریت درست منابع و بودجه های مصوب . هم فکر تو تغییر می کند و هم اندیشه من . جان من ، ما در استانی دیگر هستیم و متاسفانه دارد همچین تفکراتی در این استان ایجاد می شود و نهادینه که...... استخدامی ها فقط باید بومی باشند بومی بومی بومی ! و این چماقی است که که هر روز در اینجا بالای سر ما غیر بومی هاست و متاسفانه به نوع و شیوه دیگری در سایر مناطق .. خوشا زمان جنگ و اوایل انقلاب که مقتدایمان می فرمود این جنگ نعمت است . نعمت صادق بودن نعمت باهم بودن نعمت یکرنگ بودن نعمت ایرانی بودن از هرقوم و نژاد و قبیله و طایفه ای. ... مجید عزیز اریو برزن ایرانی است کوروش و داریوش و رستم و شهدای گلگون کفن و سرداران و سربازانی که این مرز و بوم را حفظ نمودند همه ایرانی بودند پس بگذارید ما هم ایرانی بمانیم با یک ایده و یک هدف و آن هم سازندگی ایران و حفظ ارزشهای مقدس نظام اسلامیمون . پاینده باشی رفیق و یار دبستانی.
اين زيبا ترين طرحي بود كه تا به امروز درباره استان پياده شده .كاش مي شد از اين طرح را پياده كرد. از مسئول محترم ساير سايت مي خواهم اين طرح را در ساير سايت هم منتشر كنند تا حجم محروميت ما فرياد زده شود
آنچه اقاي خرمي گفتند ،از دل برآمده و لاجرم بر دل نشيند.تازه در پاسخ اون آقايي كه گفته اين بر هم زننده وحدت استاني است. اتفاقا اين برخلاف واقعيت است زيرااستان ما به دو قسمت تقسيم مي گردد و هردو قسمت هم از منابع محيطي اطراف خود براي توسعه مردم خود استفاده مي كنند.و به عبارتي منابع سرمايه بيشتر مي شوندواين به نفع مادو قسمت قسمت استان تمام مي شود.
با عرض سلام وادب وارادت از مقاله ی زیبایتان کمال بهره را بردم در صورت امکان سری هم به وبلاگ خودتان-استان آریاگان-بزنید شاید وجوهات مشترکی یافتیم ودرراه رشد وتوسعه کل منطقه قدم برداشتیم. همانطورکه فرمودید مهم ترین دلیل محرومیت کهگیلویه گچساران بهبهان آغاجاری بهمئی چرام لنده و......دوری ازمراکز استان ها وعدم سنخیت ماها با اهواز ویاسوج است. منتظر شما در وبلاگ استان آریاگان هستم
مگر ما چه گناهی کردیم که باید برای کار اداریمان ساعت 5 بلند بشیم تا ساعت 9 خسته و کوفته به یاسیج برسیم . با تشکر از سید عزیز
وجود معلم بودنش خدمات عظیمی به منطقه ارزانی داشتند
سید جان مردم ما باید از منیت خود را برانند و ما را سرلوحه خویش قرار دهند
نه با یک پیشنهاد شخصی ، عطای ما بودن را به لقایش ببخشند و دوباره رهسپار
منیت خویش شوند .
بیائید به قول شاعر گرانقدر :
دست در دست هم دهیم به مهر
میهن خویش را کنیم آباد
مشکلی نیست که آسان نشود
با نگارشی خیلی زیبا درد دل خفته مردمان خطه جنوب را فریاد زدید
جای بسی تقدیر و تشکر دارد از کسانی که راه را بسوی آزاد اندیشان باز می کنند
انتظار دارم بجای شعارهای بی اساس ، مستقل شدن مناطق گرمسیری را ندا بزنیم
تا فرزندان ما هم مثل فرزندان شهرستانهای بویراحمد و دنا دیده شوند !!!!
اگر چشمان خود را باز کنیم تفاوتها را به طور صریح و آشکار می بینیم
اگر خوب بنگریم می بینیم حسادتهای بی دلیل برادران سردسیری نسبت به مناطق
گرمسیری !
جای دوری نمی خواد بریم همین صدا و سیمای استان را نگاه کنیم
حس ناسیونالیستی سراسر شبکه را گرفته تا جایی که بچه های ما در صدا و سیما
را هم گرمسیر زده کردند
شیوه گفتار ؟ ............. بویراحمدی :zzz
طراحی لباس ؟ .........بویراحمدی :zzz
برنامه های طنز ؟ .....بویراحمدی :zzz
زبان مادر شبکه ؟...بویراحمدی :zzz
نام شبکه ؟ بویراحمدی :zzz
و ..............؟ بویراحمدی :zzz :zzz :zzz :zzz
سرمون سوت می کشه از این همه تبعیض !!! :zzz :zzz :zzz :zzz
متأسفم برات.
مثل پدبزرگت فکر میکنی««««««««««««««««««««
برو بنشین دو دقیقه فکر کن>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
(به حبیبی رای دهید) پاسخ به دهدشتی
از مقاله ی زیبایتان کمال بهره را بردم
در صورت امکان سری هم به وبلاگ خودتان-استان آریاگان-بزنید شاید وجوهات مشترکی یافتیم ودرراه رشد وتوسعه کل منطقه قدم برداشتیم.
همانطورکه فرمودید مهم ترین دلیل محرومیت کهگیلویه گچساران بهبهان آغاجاری بهمئی چرام لنده و......دوری ازمراکز استان ها وعدم سنخیت ماها با اهواز ویاسوج است.
منتظر شما در وبلاگ استان آریاگان هستم