نشست خبری جشنواره پیوند و پوشاک اقوام ایرانی پیش از ظهر امروز (دوشنبه 30 آذرماه) در فرهنگستان هنر برگزار شد.
به گزارش پایگاه تحلیلی خبری آوای رودکوف avayerodkof.ir،
اکرم پوراکی (سرپرست موسسه فرهنگی هنری صبا و دبیر جشنواره) با بیان این مطلب که جشنواره در ششم دی ماه برگزار میشود؛ افزود: این جشنواره با همکاری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، فرهنگستان هنر و موسسه فرهنگی و هنری صبا در مجموعه فرهنگی هنری آسمان برگزار میشود.
وی با اشاره به اینکه مراسم در سه قسمت اجرا میشود؛ ادامه داد: بخش اول جشنواره با آیین ازدواج قوم کهگیلویه و بویراحمد همراه با موسیقی زنده آغاز خواهد شد که از آشنایی و صحبتها مادرها شروع میشود تا مراسم تعیین مهریه و حنابندان و بردن عروس به خانه داماد ادامه پیدا میکند.
پوراکی افزود: بخش دوم به برپایی نمایشگاه پوشاک اقوام ایرانی اختصاص دارد که در آن لباس اقوام از 18 استان گلستان، مازندران، گیلان، البرز، لرستان، لباس قشقاییها، خوزستان، کرمانشاه، کهگیلویه و بویراحمد، خوزستان، بهبان و جم و بوشهر معرفی و نمایش داده میشوند. این نمایشگاه از 6 تا 16 دی ماه برپا خواهد بود.
دبیر جشنواره پیوند و پوشاک اقوام ایرانی؛ بخش سوم این جشنواره را برگزاری کارگاههای آموزشی عنوان کرد و گفت: در این کارگاهها آیین ازدواج اقوام ایرانی با اصطلاحات، گویش و لباسهای آن قوم برای شرکتکنندهها آموزش داده میشود. این کارگاهها در روزهای 7 و 8 دی ماه در مجموعه فنی و حرفهای کرج برگزار میشود.
علی معلم دامغانی (رییس فرهنگستان هنر) با اشاره به ارتباط واژه پیوند و پوشاک گفت: پیوند در هر زمانی مبارک است و در روزگاری که ما در آن زندگی میکنیم؛ یک ضرورت محسوب میشود که برای ادامه حیات بشری ضروریست و تنها با ازدواج تداوم پیدا میکند و اگر دنیا با این قاعده پیش برود؛ آینده بشر روشن نیست.
وی ادامه داد: مرد و زن برای یکدیگر نقش پوشاک را ایفا میکنند. مردها لباس زنها هستند و برعکس. قرار گرفتن این دو واژه کنار یکدیگر برای انتخاب نام جشنواره به این دلیل بوده است.
حمید قبادی (دبیر کارگروه ساماندهی مد و لباس وزارت کشور) نگاه جدی و برنامهریزی برای کاربردی کردن لباس اقوام ایرانی را از سیاستهای محوری این کاگروه اعلام کرد و ادامه داد: موضوع لباس اقوام ایرانی در کارگروه نه تنها به عنوان یک فعالیت بلکه به عنوان یک سیاست وجود دارد و سیاستگذاریهایی برای توسعه ظرفیت لباس اقوام ایرانی انجام شده است.
وی با بیان این مطلب که در این جشنواره نیز تاکیدمان بر این است که لباس اقوام قالب کاربردی در کشور بگیرد؛ ادامه داد: در این جشنواره تعدادی از استانها مشارکت دارند که قرار است در دورههای آینده تعداد آنها افزایش پیدا کند که نقش لباس در جغرافیای کشور و زندگی مردم ترسیم شو. و همشهریهای هر استان این لباسها را تن کنند.
قبادی ادامه داد: در حال حاضر در سیستان و بلوچستان به طور حرفهای این لباس مورد استفاده قرار میگیرد و حتی در ادارهها نیز استفاده میشود و این را باید به کل کشور تعمیم داد تا محدود به برگزاری جشنها و مناسبات خاص نباشد.
وی با تاکید بر اینکه این جشنواره هم قطعا همین سیاست را دنبال خواهد کرد؛ افزود: امیدواریم اجرای این جشنواره شاهد یک گام بلند در اجرای این سیاست باشد. در پایان جشنواره نیز یک ژورنال الکترونیکی توزیع خواهد شد که نتیجه جشنواره در آن گنجانده خواهد شد.
وی با اشاره به صنعتیسازی پارچههای لباس اقوام ایرانی، گفت: کار جدیدی را با همکاری معاونت صنایع دستی، میراث فرهنگی و گردشگری آغاز کردهایم که دو نوع پارچه شلبافی که خاستگاه آن در اصفهان است با رعایت الیاف طبیعی تبدیل به تولید صنعتی شده است و پارچه داراییبافی که خاستگاه آن در گلستان است؛ قابلیت صنعتی شدن را پیدا کرده است. البته برخی پارچهها مانند زرباف و گلابتون امکان صنعتی شدن را ندارند.
دبیر کارگروه ساماندهی مد و لباس وزارت کشور افزود: در حال حاضر 15 نوع پارچه در حال بررسی برای صنعتی شدن است که امیدواریم 5 مدل را تولید صنعتی کرده و روانه بازار کنیم.
وی با اشاره به اینکه این پارچهها در طراحی محدود هستند؛ ادامه داد: پارچه لباس اقوام ایرانی از تنوع رنگ بالایی برخوردارند اما از نظر تنوع طرح محدودند به همین دلیل قدرت استفاده و بهرهبرداری تولیدکنندهها محدود است.
قبادی درباره معرفی لباس اقوام ایرانی به دیگر کشورها گفت: ما کار خودمان را در حوزه بینالملل آغاز کردهایم و برای اولین مرتبه اولین جشنواره لباس ایرانی در ترکیه با 25 طراح ایرانی برگزار خواهد شد که در نمایشگاههای آتی لباس اقوام را نیز تلفیق خواهیم کرد.
وی درباره اینکه آیا با طراحان برای طراحی کاربردی از لباس اقوام ایرانی و به دنبال آن تولید انبوه این لباسها قراردادی بسته شده است؟ گفت: لباس اقوام ایرانی به پژوهش نیاز دارد و هم اکنون در حال کارکردن روی کارهای پژوهشی لباس اقوام ایرانی هستیم که در آینده خروجی جلسات را اطلاعرسانی خواهیم کرد.
مراسم عروسی اقوام ایرانی؛ نه صبح ششم د یماه درنگارخانه فرهنگی ـ هنری آسمان به آدرس خیابان شهید فلاحی (زعفرانیه) بالاتر از شیرکوه پلاک 47 برگزار میشود. نمایشگاه نیز از تاریخ 6 تا 16 دی ماه از 10 صبح تا 18 در همین محل دایر خواهد بود.ایلنا