پایگاه خبری آوای رودکوف-علیرضا حسن زاده:امروزه علوم متعددی در حال یادگیری و گسترش میباشند که یکی از آنها نحوه تعامل برقرار کردن افراد با یکدیگر و تاثیرات آن بر ابعاد مختلف زندگی است. از این رویکرد که فن بیان نامیده میشود میتوان علاوه بر ارائه بهتر مطلب، به درک شایسته و قابل فهمی از طرف مقابل نیز دست یافت.
فن بیان ترکیبی از علم و هنر است
همه ساله در مراکز آموزشی فن بیان در سراسر دنیا و کتابهای آموزش فن بیان این علم منتشر و گسترش پیدا میکند.
امروزه در دنیا اساتید زیادی در این حوزه فعال هستند. از اساتید بین المللی فن بیان میتوان به استاد تی جی واکر، کریس اندرسون، کارماین گالو اشاره کرد و از اساتید کشور خودمان نیز میتوان از استاد محمد پیام بهرامپور، استاد علیرضا وارسته و استاد فریبا علومی نام برد.
علیرضا حسن زاده، مدرس و مربی فن بیان و سخنرانی و نویسنده کتاب تمومش کن از مدرسان کشوری فن بیان است که دارای مدرک سرتیفیکیت فن بیان و ارتباطات از آکادمی mpt اتریش است. او درباره فن بیان و کاربرد ها و مختصات این علم معتقد است:
توانایی صحبت کردن در هر زمان، مکان و هر شرایطی متناسب با مخاطب با بالاترین تاثیر فن بیان نام دارد. فن بیان در سراسر زندگی ما تاثیر بسزایی دارد؛ در مکالمات روزمره، در تدریس، سخنرانی، فروش، مشاوره دادن، دفاعیه یک وکیل، ارائه پایان نامه و... در ضمن باید گفت: حدود ۹۹ درصد افراد دارای صدای خوبی هستند اما چون صدای خود را تقویت نکرده اند و روش صحیح تولید صدا را فرا نگرفته اند دارای یک صدای معمولی و خام هستند و تجربه نشان داده است که اکثر افراد از صدای خود راضی نیستند زیرا هنوز صدای پرورش یافته خود را نشنیده اند، اگر با تمارین اصولی صداسازی صدای خود را پرورش دهند به صدای خود علاقه مند خواهند شد. درست است که جنس و رنگ صدای هر شخص منحصر به فرد و غیر قابل تغییر است اما میزان طنین صدا، برد و رسایی صدا، شفافیت صدا و... قابل رشد است.
دستیابی به اصول و فنون این رویکرد نیازمند آگاهی از یک سری مقدمات است. یکی از مهمترین مهارت هایی که در فن بیان بسیار حائز اهمیت است صداسازی است، هنگامی که صدای خود را به صورت اصولی و صحیح پرورش میدهیم میتوانیم لحنهای مختلف را اجرا کنیم، به بیان خود فراز و فرود دهیم، صدایمان بعد از صحبت طولانی خسته نشود، صدایمان بسیار شفاف و واضح به گوش مخاطب برسد و...
صداسازی تشکیل شده از آموزشهای تئوری و تمارین عملی است که در بخش تئوری به شناخت دستگاه تولید صوت، دستگاه تنفس، تنفس دیافراگمی و... و در بخش عملی به تقویت طنین صدا، اصلاح جای درست صدا، تقویت عضله دیافراگم، تقویت رزوناتورها یا تشدید کنندههای صدا و.... پرداخته میشود.
هوش کلامی
تقویت هوش کلامی به ما کمک میکند که بتوانیم پشت سر هم کلمه بسازیم و بیان کنیم این یعنی بتوانیم مفاهیمی که در ذهن داریم را با بهترین کلمات و به صورت روان به مخاطب منتقل کنیم بدون اینکه حرف کم بیاریم یا زیاد از جاپرکن ها مثل اِ، آم، در واقع، فی الواقع و... استفاده کنیم.
مخاطب شناسی
در بحث مخاطب شناسی ما با توجه به شناختی که نسبت به روحیات، فضای ذهنی، میزان دانش و... مخاطب بدست میآوریم محتوا و نحوه اجرای خود را متناسب با آن ارائه میکنیم که این باعث تاثیرگذاری هر چه بیشتر در مخاطب میشود.
در واقع اگر یک شخص دوست، همکار، همسر و... خود را به طور صحیح بشناسد و متناسب با هر یک ارتباط برقرار کند میتواند ارتباطات حرفه ای و پایداری را شکل دهد.
زبان بدن
زبان بدن زبانی مشترک بین تمام انسان ها است، حتی وقتی یک انسان به دنیا میآید با زبان بدن خود با والدین و اطرافیانش صحبت میکند.
بخش عظیمی از تاثیرگذاری در ارتباطات توسط زبان بدن اتفاق میوفتد که در این زمینه پروفسور آلبرت محرابیان که یک محقق در زمینه ارتباطات هستند یک پژوهشی دارند که نتیجه آن به این شکل است:
میزان اثرگذاری زبان بدن در روابط عاشقانه ۵۵ درصد، لحن ۳۸ درصد است و کلمات تنها ۷ درصد از این اثرگذاری را به خود اختصاص میدهند. (توجه شود که این درصد ها برای میزان «اثرگذاری» است نه میزان انتقال پیام)
مهارتهای دیگری از جمله شخصیت شناسی، پیکر بندی محتوا، استفاده از ابزار و تکنولوژی برای انتقال قدرتمند محتوا و.... در فن بیان وجود دارند که بیان آنها از حوصله ی این نوشتار خارج است.
در پایان به این نکته اشاره میکنم که بنده به عنوان مربی فن بیان و صداسازی باور دارم که اگر من توانسته ام مهارتهای ارتباطی خود را ارتقاء دهم قطعا بقیه ی افراد هم میتوانند این کار را بکنند به شرط اینکه خود را باور کنند و تحت نظر یک استاد حرفه ای فن بیان آموزش اصولی ببینند و تمرین کنند.
عضویت در خبر نامه