آوای رودکوف :خالها چگونه متولد میشوند؟منشأ خال چیست؟ چند نوع خال داریم؟منشأ خال، سلولهای طبیعی پوست است. یعنی رشد خوشخیم یک سلول در محل طبیعی خودش، خال تولید میکند.
در پوست بدن، سلول چربی، سلول اپیدرمال و سلول ملانومیت وجود دارد. براساس این که کدام سلول دچار رشد خوشخیم شود، انواع خال را داریم. مثلا اگر سلول اپیدرمال دچار رشد خوشخیم شود خال اپیدرمال، اگر سلول چربی دچار رشد خوشخیم شود خال سباسه و به همین ترتیب خال ملانوسیتی داریم. شایعترین نوع خال از نوع ملانوسیتی است.
عوامل تشکیل خال چه هستند؟
مرحله اول، خال ملانوسیتی است؛ یعنی سلولها تکثیر پیدا کرده ولی برجسته نشده، رنگدانه تولید میکند و سیاهرنگ میشود. در مرحله دوم، به مرور زمان خال بزرگ میشود. یک قسمت آن در اپیدرم است و یک قسمتش میرود داخل سلولهای زیرین و کمرنگ میشود. در مرحله سوم، خال گوشتی میشود یعنی برجستگی دارد و به آن خال اینترادرمال میگویند.
آیا وجود خال باید موجب ترس و نگرانی افراد شود؟
خال خطر ایجاد میکند، اما احتمال آن آنقدر کم است که ما میگوییم کسی که خال دارد، نباید نگران باشد. اگر کسی خال زیاد و پوست سفید دارد، زیاد جلوی آفتاب قرار میگیرد یا از سولاریوم استفاده میکند و نیز اگر خالش تغییر کرد باید توجه کند.
آیا برداشتن خال مشکلی ایجاد میکند؟ چرا بعضی افراد بعد از برداشتن خال دچار بدخیمی میشوند؟
برداشتن خال مشکلی ایجاد نمیکند، اما کسی که بعد از برداشتن خال متوجه بدخیمی شده، برای این است که خال از ابتدا بدخیم بوده است. ما هیچ خالی را از روی ترس جراحی نمیکنیم، مگر در موارد مشکوک که از خال نمونهبرداری میکنیم. متخصص پوست با معاینه متوجه خطرناک بودن خال میشود.
آیا همه خالها برای بیوپسی (نمونهبرداری) باید برداشته شوند؟
خیر، ضرورتی ندارد. البته از نظر علمی درست است، اما چون نمونهبرداری هزینه بر است، بنابراین براساس نظر پزشک این کار انجام میشود. برای افرادی که وسواس دارند یا در موارد مشکوک، بیوپسی انجام میشود.
در مورد خالهای آبی رنگ چه نظری دارید؟
نوعی خال آبی داریم که به اندازه عدس یا گاهی بزرگتر است. پایه این خالها سیاه است، اما وقتی خال عمیقتر میشود رنگ آبی به خود میگیرد. این خالها اگر در دست باشند برمی داریم، اما اگر در پا باشند برداشتنشان ضرورتی ندارد.
منظور از کلوئید چیست؟
کلوئید به معنی گوشت اضافه است. محل عمل برخی افراد بعد از عمل جراحی، گوشت اضافه میآورد. یا در برخی افراد، محل سوراخ کردن گوش، کلوئید ایجاد میشود و محل برجسته میشود. کلوئید ارتباطی با خال ندارد، درمان آن سخت انجام میشود، اما امکانپذیر است.
دکتر مجتبی امیری-متخصص پوست
منبع سلامت نیوز
عضویت در خبر نامه