آوای دنا/خرما دارای خواص بسیار زیادی از جمله بازگشت انرژی و جوانی از دست رفته است که در قرآن و دیگر کتابهای مقدس نیز به خواص این میوه شفابخش اشاره ویژه شده است.این روزها مناطق جنوبی و شرقی استان درگیر برداشت محصول خرمای خود هستند و این محصول دارای خواص بسیار زیادی از جمله بازگشت انرژی و جوانی از دست رفته است.
درخت خرما خواص بیشماری دارد و میتوان گفت که از تمام قسمتهای این درخت میتوان استفاده کرد و یک ضربالمثل عربی میگوید که خواص درخت خرما به اندازه روزهای سال است.
خواص دارویی خرما
مردم صحرا هسته درخت خرما را درآورده و از آن نان میپزند این هسته را بو داده و از آن بهعنوان قهوه استفاده میکنند، چرا که دمکرده آن بسیار مطبوع است یا حتی آن را در آب برای چند روز خیس کرده و بهعنوان غذای مقوی به شترهای خود میدهند و معتقدند که این غذا از گندم و جو مقویتر است.
اثر دیگر معجزهآسای هسته خرما از بین بردن تورم پلکهای چشم است؛ برای این منظور پمادی از هسته خرما درست کرده و آن را روی چشم میگذارند؛ این پماد برای رشد مژههای چشم نیز بهترین دارو است.
در زمانهای قدیم همواره خرما را برای قدرت و انرژی به کار میبردهاند و هنوز بهترین میوه برای بازیافتن انرژی و قدرت جوانی است.گلهای درخت خرما نیز خاصیت دارویی دارند و همچنین طعم گلهای درخت خرما تلخ بوده و اثر مسهلی دارد.
خواص خرما از دید پزشکان
در خرما، مقداری فیبر غذایی موجود است، فیبر موجود در خرما برای سلامت دستگاه گوارش و تغذیه بسیار مناسب است، علاوه بر آن خرما حاوی کاروتنوئیدها یا موادرنگی است که پیشساز ویتامین A و آنتیاکسیدان محسوب میشود و جلوی ضایعات و سرطانی شدن سلولها را میگیرد.
خرما در درمان یبوست، اختلالات رودهای، مشکلات قلبی و اسهال مفید است و جزو مواد غذایی ملین به شمار میآید.
به همین دلیل برای افرادی که از یبوست رنج میبرند، مفید اعلام شده است، برای اینکه هر چه بهتر و بیشتر از این خاصیت خرما استفاده کنید، بهتر است خرما را یک شب کامل در آب خیس کنید و صبح روز بعد خرماهای خیس خورده را مانند شربت مصرف کنید.
بعضی از انواع نخلها میوهشان وقتی رطب هستند، چیده و استفاده میشود؛ مثل رطب مضافتی و کبکاب «زرد طلایی» و بعضی دیگر باید بعد از مرحله رطب، 20 روز در گرمای خرماپزان مناطق گرمسیر بر سر نخل بماند تا نیمه خشک شود که به آن خرما میگویند، مثل خرمای نیمه خشک زاهدی و پیارم؛ البته بعضی از انواع خرماهای نیمهخشک را کاملا خشک کرده و به بازار میفرستند.
طبع خرما گرم و خشک است؛ برای رفع خشونت و نرم کردن سینه 50 گرم خرما در آب جوشانده صاف کرده روزی دو تا سه استکان بخورید، البته این برای افراد سرد مزاج بسیار خوب است، برای تقویت کلیه از شربت فوق استفاده کنید، کسانی که درد کمر یا درد مفاصل دارند، میتوانند از شربت خرما که در شماره دو آمده است، استفاده کنند، اگر خرما با شنبلیله خورده شود برای سنگ مثانه مفید است.برای تقویت نیروی جسمانی خرما را در شیر تازه خیس کرده کمی دارچین بزنید و صبح بهعنوان صبحانه بخورید و سپس کمی شیر بالای آن میل کنید، البته برای گرم مزاجان زیاد خوب نیست، کسانی که میخواهند سنگ مثانهشان خرد شود از دمکرده آن استفاده کنند.
کسانی که یبوست دارند، سعی کنند هنگام استفاده از دمکرده خرما از غذاهای ساده و ملین استفاده کنند، به خاطر وجود ویتامین B در خرما میوه خوبی برای تعادل اعصاب و نیز سبب رشد است، فسفری که در خرما وجود دارد سبب سر زنده نگهداشتن سلولهای عصبی میشود و برای کمبود آهن بسیار مفید است.
تأثیر خرما بر بیماریهای اعصاب
پتاسیم در این میوه به میزان قابل توجهی موجود است که برای جلوگیری از پرفشاری خون و برای کار صحیح عضلات و اعصاب ضروری است که به هم خوردن آن در بدن، بسیار خطرناک است. علاوه بر آن، خرما حاوی میزان قابل توجهی منیزیم است که برای اعصاب و عضلات ضروری است.
نقش ویژه خرما در خونسازی
خرما مقدار قابل توجهی فولات یا همان اسیدفولیک به بدن میرساند که برای خونرسانی برای بدن لازم است و زنان هنگام بارداری مجبور میشوند، علاوه بر دریافت فولات از طریق غذا، قرص آن را نیز مصرف کنند.
فولات بهعنوان ماده خونساز در خرما موجود است، هر چند که مقدار آهن خرما آنچنان زیاد نیست، اما برای خونسازی، بدن احتیاج به سه ماده مغذی فولات، آهن و ویتامین 12 B دارد که در غذاهای حیوانی یافت میشوند، بنابراین برای این منظور باید از غذاهای متنوع استفاده کرد.
ویتامین C یکی دیگر از مواد مغذی خرما است که این ویتامین برای جلوگیری از بیماریهای خطرناک خونریزیدهنده یا همان اسکوربوت لازم است و باید بدن هر فرد در طول روز، 60 میلیگرم ویتامین C دریافت کند که تقریباً در هر 100 گرم خرما 14 میلیگرم ویتامین C موجود است.
بهترین شیوه برای چاقی
خرما بخشی از رژیم غذایی سالم است، چرا که قند، چربی، پروتئین و انواع ویتامینهای ضروری در آن موجود است، بنابراین این ماده غذایی در مقابله با کمبود وزن کمک مؤثری است.
خرما دوست قلبهای ضعیف
ثابت شده است، خرمایی که شب در آب خیس شده و صبح مصرف شود برای قلبهای ضعیف مفید است، اگر این کار را دو بار در هفته انجام دهید به تقویت قلب خود کمک کردهاید.
ترکیبات شیمیایی خرما
خرما ویتامینهایی مانندC، B، A و E دارد و حاوی مقادیری املاح مدنی است.خرمای خشک 300 کالری انرژی، دو گرم پروتئین، 6/0گرم چربی، 60میلیگرم گوگرد، 50 میلیگرم فسفر،650میلیگرم پتاسیم، 65میلیگرم منیزیم،70 میلیگرم کلسیم، دو میلیگرم آهن و 2/2 میلیگرم نیاسین و مقدار کمی سدیم دارد.
یک متخصص تغذیه در این زمینه گفت: در 100گرم خرما 125 کیلو کالری موجود است و این در حالی است که در هر 100گرم قند، 400 کیلو انرژی موجود است و مقدار انرژی ناشی از خوردن خرما از قند ساده بسیار کمتر است و بسیار کمتر از قند، افراد را دچار چاقی و اضافه وزن میکند.
محمد بیرجندی افزود: 100 گرم خرما حاوی 5/1 درصد پروتئین گیاهی از جنس مرغوب است و در خرما، مقداری فیبر غذایی موجود است که این مقدار فیبر موجود در خرما برای سلامت دستگاه گوارش و تغذیه بسیار مناسب بوده و علاوه بر آن کارتنوئید یا مواد رنگی در خرما است که پیشساز ویتامین A و آنتیاکسیدان محسوب میشود که جلوی ضایعات و سرطانی شدن سلولها را میگیرد.
خرما در هرم غذایی
خرما از ارزش غذایی خوبی برخوردار است و باید آن را در هرم مواد غذایی میوه به حساب آورد. با توجه به کوچکی هر عدد خرما، هر واحد آن شامل دو تا سه عدد خرما است که چنانچه براساس نیاز روزانه دو تا سه واحد میوه میخورید، میتوانید این تعداد را بهجای یکی از این واحدهای میوه استفاده کنید.
به یاد داشته باشید که خرما به علت داشتن قند زیاد که بخش بیشتر آن قند ساده است درصورت مصرف زیاد و با افزایش انرژی مصرفی ممکن است، سبب چاقی شود، افراد دیابتی یا کسانی که سابقه دیابت در خانواده آنان وجود دارد باید تعادل را در مصرف خرما حفظ کنند.
مضرات خرما
نباید در مصرف خرما زیادهروی کرد، چرا که مصرف بسیار بالای آن موجب آسیب به کبد و طهال، افزایش فشارخون، جوش دهان و پوسیدگی دندانها میشود. در خوردن آن افراط نکنید، چرا که دارای قند زیادی است در این صورت آنهایی که لوزالمعده حساس دارند یا آنهایی که بیماری قند در خانواده آنها وجود دارد باید کمتر از این میوه استفاده کنند.
منبع: روزنامه آرمان
عضویت در خبر نامه